Lyt til artiklen:

Norges sidste mink blev Danmarks første

00:00
Hastighed: ???x
01:45

Abonnementsartikel

Mens Norge stopper med minkavl, og de sidste mink har forladt landet, starter Danmark minkproduktionen op igen.

De sidste norske mink forlod landet fredag aften med kurs mod Danmark. Tidligt lørdag morgen ankom 753 norske mink i lastbil til en minkfarm på Thyholm i det Nordvestlige Jylland.

En kvindelig minkfarmer, Irene Søndergård, har købt Norges sidste mink for at genstarte minkproduktionen i Danmark efter to års forbud mod import og avl med mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Norge sagde landets sidste minkavler 70-årig Jon Sørby, der har opdrættet pelsdyr i over 50 år, farvel til sine mink, skriver det norske medie 2 Nyheter.

- Det er en mærkelig dag, og det er en vemodig og trist dag. Pelsdyr har betydet meget for mig, siger Jon Sørby.

Den nu tidligere norske minkavler har været i kontakt med den nye ejer af minkene, og han fortæller, at de danske købere er meget tilfredse, og han har tiltro til, at hans dyr vil blive behandlet godt i Danmark.

I 2019 besluttede Norge som det første land i Norden at afvikle pelsindustrien med total udfasning i 2025. Men allerede i år er det altså slut med mink i Norge.

I Norge har cirka 280 minkopdrættere søgt om erstatning i forbindelse med forbuddet. Erstatningen gælder for producenter, der havde produktion efter 1. januar 2015, fortæller den norske pelsdyravlerforening til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i 2000 var der 750 norrske avlere. Under covid-19 pandemien satte de norske myndigheder et overvågningsprogram af minkene op, men ingen af minkene blev påvist med covid-19 eller en mutantvirus.

I Danmark har 1224 avlere søgt om erstatning og 13 avlere har søgt dvaleordning.

Første mink landet på Thyholm

Se også:

Første mink landet på Thyholm

Video: Her er de første mink tilbage på dansk jord

Se også:

Video: Her er de første mink tilbage på dansk jord