Lyt til artiklen:

Minkformand føler sig truet til at rette ind

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Mødet onsdag var indkaldt af Fødevareministeriet og var et oplæg til faglig orientering om smitteforbyggende foranstaltninger ved genoptagelse af minkerhvervet.

Men i løbet af mødet rejste minkformand Tage Pedersen sig op og forlod mødet i frustration. Nu er det kommet frem, at Tage Pedersen oplevede, at departementschef Morten Niels Jakobsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Departementschef truede på mødet angiveligt minkerhvervet til at rette ind og opfylde kravene fra myndighederne om tests af mink og medarbejdere, og brug af værnemidler i form af masker.

Nu vil folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen fra Venstre have fødevareminister Rasmus Prehn til at kommentere på, hvad der skete på mødet:

Torben Schack Pedersen har stillet et §20 spørgsmål til ministeren:

"Vil ministeren bekræfte og kommentere på, at hans departementschef på et såkaldt dialogmøde med minkerhvervet den 10. august 2022 truede minkavlernes formand med et forbud mod fortsat minkproduktion, hvis man ikke på mødet tiltrådte en af myndighederne på forhånd udarbejdet liste over restriktioner for eventuel genoptaget minkproduktion - en plan, der ikke tidligere havde været forelagt eller drøftet med erhvervet?", står der i spørgsmålet som er sendt i dag 15. august.

Ministeren har indtil seks dage til at svare på spørgsmålet fra Venstre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med på mødet var repræsentanter for Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet, Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, Danske Minkavlere/Kopenhagen Fur, Landbrug & Fødevarer og Danske Mink.

Rigide regler

Samme dag som Tage Pedersen udvandrede fra dialogmødet udtale Tage Pedersen:

- Vi blev af embedsværket præsenteret for rigide og opskruede regler og krav, som er fuldstændig hen i vejret, og som de facto umuliggør minkproduktion. Det overordnede formål med mødet var, at vi skulle nikke til de helt urimelig krav og tages som gidsler for regeringens politik. Det vil vi naturligvis ikke. Regeringen må beslutte, hvad den vil, og så kan vi på den baggrund gøre vores stilling op. Vi vil ikke være nikkedukker i et spil, der handler som at redde Regeringens ære, sagde Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Dialogmødet var et lukket møde mellem myndighederne og repræsentanter for minkerhvervet, men alligevel er det kommet frem at myndighederne stiller krav om ugentlige tests af 60 dyr, løbende PCR tests af medarbejdere og brug af tætte ansigtsmasker under arbejdet på farmene.

Fødevareminister Rasmus Prehn deltog ikke selv i dialogmødet. Han er efterfølgende blevet kritiseret af Venstre for ikke at tage minkavlernes situations alvorligt nok ved ikke at deltage.