Lyt til artiklen:

Sagro efterlyser klarhed for skybrudsramte landmænd

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Eva Tine Engelbreth, planterådgiver hos Sagro efterlyser klarhed over, hvilke regler der gælder for landmænd, som fik afgrødeskader som følge af skybrud.

Da et skybrud ramte området omkring Sdr. Felding sidste weekend i august, var det muligvis det vildeste af sin slags i den tid, DMI har eksisteret.

Vejrfænomenet ramte flere landmænd. Blandt andet mistede én 80 hektar raps, som blev sået om, mens en anden fik skyllet 40 hektar raps væk samt ødelagt 47 efterafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Hos rådgivningsvirksomheden fik planterådgiver Eva Tine Engelbreth travlt. Hun skulle nemlig ud og besigtige skaderne.

Hun efterlyser nu klarhed om reglerne på området.

- Hvad betyder det for hans kvælstof-kvote næste år? Nok var efterafgrøden sået inden 20. august, som han skulle. Men nu er den væk, og hvad så?, spørger hun.

Selve skybruddet fandt sted den 26. august, så der var r stadig tid til at genetablere efterafgrøder inden tirsdag den 7. september. Det er dog endnu ikke sket af forskellige årsager, men det er overordnet et set sagen uvedkommende ifølge planterådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her handler for mig mere om princippet i sagen. Lad os antage, at han har sået efterafgrøder igen så hurtigt han kunne, men stadig for sent. Ville han så få et kvotetræk på kvælstof? Desuden er der spørgsmålet om nedsat hektarstøtte og eventuel bøde, siger hun.

Hektarstøttetvivl

Hvad angår hektarstøtten, er denne sag også interessant. Den generelle hektarstøtte er på 1.250 kroner pr. hektar. Sår man efterafgrøder før den 20. august, kan man få et tillæg på 46 procent, men er der kontrol, vil tillægget blive reduceret eller helt fjernet alt efter markens status.

- Der er meget, vi endnu ikke ved. Det er derfor, jeg har assisteret med at påberåbe ham force majeur over for Landbrugsstyrelsen, siger Eva Tine Engelbreth.

Man kan påberåbe sig force majeure, hvis uforudsete hændelser gør, at det enten er umuligt eller helt urimeligt at forlange, at man overholder aftalen. Disse hændelser kan være f.eks. krig eller - som i dette tilfælde - ekstremt vejr.

Der er dog særligt én ting, alle landmænd kan lære af denne sag, lyder det fra Eva Tine Engelbreth

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan lære af dette, at det er vigtigt at have dokumentation for, at man overhovedet har sået sine efterafgrøder. Det kan gøre hele efterspillet nemmere, for der venter en del papirarbejde nu, siger Eva Tine Engelbreth.

- Der faldt også hagl, som vel var på størrelse med små cherrytomater. Det var voldsomt. Men nu venter papirarbejdet, og så må vi se, hvad Landbrugsstyrelsen siger hun.