Lyt til artiklen:

Standardaftaler skal skabe gennemsigtige aftaler med vandværkerne

00:00
Hastighed: ???x
01:51

Abonnementsartikel

Seges Innovation og vandværkerne har udarbejdet et fælles udkast til aftale- og deklarationstekster, der kan bruges til at indgå BNBO-aftaler.

Seges Innovation og vandværkerne er blevet enige om de overordnede betingelser for at indgå aftaler om dyrkningspraksis i boringsnære beskyttelsesområder - BNBO.

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fristen for indgåelse af frivillige BNBO-aftaler er den 31. december i år. Indtil da har danske landmænd og vandforsyningsselskaber mulighed for selv at finde løsninger.

For at gøre det nemt og overskueligt for både landmænd og vandværker, har Seges Innovation, Danske Vandværker og Danva udarbejdet et fælles udkast til aftale- og deklarationstekster, som kan bruges, når der skal indgås aftaler.

- Landmænd over hele landet kan nu tage udgangspunkt i aftale- og deklarationsteksterne, når de indgår aftaler med hinanden. Det gør det enkelt for landmændene, og de skal ikke skal være nervøse for, at der står noget med småt, som de overser, siger konsulent Helle Møller Holm, Seges Innovation.

Der er udarbejdet 4 "standardpapirer", som landmænd, rådgivere og vandforsyningsselskab kan bruge alt efter situationen:

Aftaletekst 1: Frivillig aftale udenfor indsatsplan

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftaletekst 2: Frivillig aftale indenfor indsatsplan

Deklaration 1: Rådighedsindskrænkning - ingen brug af pesticider

Deklaration 2: Rådighedsindskrænkning - ingen pesticider og reduceret kvælstof

Det er landmanden eller eventuelt ens rådgiver, som skal forhandle sig frem til den rigtige pris for jorden. Af aftaleteksterne fremgår eksempler på forhold, man skal huske at få med, når erstatningen skal beregnes. Det er for eksempel dårligere arrondering, mistet harmoniareal, effekt på den produktionsmæssige sammenhæng og udfordringer med.