Lyt til artiklen:

Fælles møde skal skabe flere frivillige aftaler omkring drikkevandsboringer

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Indtil udgangen af 2022 er det muligt at indgå frivillige aftaler mellem lodsejere og vandværker om stop af sprøjtemidler i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Men hvordan skaber man holdbare BNBO-aftaler, som både lodsejere og vandværker kan se sig selv i? Og hvordan sikres en god proces?

Det er nogle af de spørgsmål, som forventes diskuteret på arrangementet, der finder sted i Viborg, hvor de midt- og østjyske landbrugsorganisationer og Danske Vandværker inviterer til dialogmøde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Det er ikke nemt at finde en løsning, der passer til det enkelte BNBO-område, og som både lodsejer og vandværk kan se sig selv i, men det er ikke umuligt. Derfor vil jeg opfordre til, at alle søger dialogen, da det er det, vi kommer vi længst med, siger Christian Jensen, formand i Landboforeningen Kronjylland.

Fra Danske Vandværkers side er man glade for mulighed for at tage en snak med lodsejerne

- Jeg er meget glad for, at lodsejere og vandværker har muligheden for at se hinanden i øjnene ved sådan et arrangement. Lige nu har vi et vindue til at indgå frivillige aftaler, som giver os indflydelse, men det vindue lukker i ved årets udgang, siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

Baggrunden for arrangementet er en aftale, som politikerne på Christiansborg indgik i 2019. Aftalen handler om at stoppe brug af sprøjtemidler i BNBO ved udgangen af 2022. BNBO er områder nær drikkevandsboringer, hvor man skal være særlig opmærksom på aktiviteter, der kan indebære en risiko for forurening af grundvandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der ikke indgået frivillige aftaler inden 1. januar 2023, bliver der ifølge den politiske aftale indført et nationalt forbud mod brug af pesticider i BNBO'erne, der tilsammen skønnes at være placeret på cirka 9.000 hektar landbrugsjord fordelt over hele landet.