Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fælles plan for at fremskynde beskyttelsen af drikkevandsboringer
Arbejdet med at sikre boringsnære beskyttelsesområder mod forurening er hidtil ikke gået hurtigt nok, og deadline nærmer sig.
Derfor er parterne i arbejdet med BNBO nu blevet enige om en fælles for plan for, hvordan de sikrer fremdrift og kommer videre med arbejdet. Parterne tæller Miljøministeriet, Danske Vandværker, DANVA, Landbrug & Fødevarer og Kommunernes Landsforening.
Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
- Vi skal kunne drikke rent vand fra vandhanen, og det skal de fremtidige generationer også. Det har vi alle en stor interesse i. Vores drikkevand skal ikke blive forurenet af sprøjtemidler. Desværre er arbejdet med at sikre drikkevandboringerne mod forurening indtil videre gået for langsomt. Derfor er jeg glad for, at alle parter er blevet enige om en fælles plan for, at der bliver sat turbo på arbejdet med henblik på at nå i mål, siger miljøminister Lea Wermelin.
- Vi er glade for, at der nu kommer fælles fokus på at komme i mål med de frivillige aftaler, der skal erstatte landbrugene for det værditab, de får, når afgrøder ikke længere må sprøjtes i BNBO. Fra mange af vores konventionelle og økologiske landmænd oplever vi en stor utålmodighed efter at blive kontaktet om indgåelse af en aftale, siger viceformand for Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed
Planen indebærer blandt andet, at parterne afholder en række regionale møder, hvor vandforsyninger, kommuner og landboforeninger kan få svar på spørgsmål og få viden om gode eksempler. Derudover indebærer planen, at parterne følger op på hver enkelt BNBO og skubber på for, at de lokale aktører kommer i gang med beskyttelsen.
Kommunerne, vandforsyningerne og lodsejerne skal nå i mål med den frivillige beskyttelse af områderne inden udgangen af i år. Ellers har et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der vil komme et generelt forbud mod anvendelsen af pesticider i områderne omkring drikkevandsboringerne.