Lyt til artiklen:

Klimaværktøj skal klæde landmænd på til grøn omstilling

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Forenet Kredit og Seges går nu sammen om at udrulle et nyt digitalt klimaværktøj til landbruget og en klimauddannelse til landmænd og landbrugsstuderende.

Det skriver Forenet Kredit og Seges i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk landbrug skal være klimaneutralt i 2050. Det er landbrugets vision, og det arbejder hele erhvervet henimod. Det kan kun ske, hvis vi kobler forskning og udvikling af ny teknologi og viden sammen med nye måder at arbejde på i det praktiske landbrug. Derfor er det helt centralt, at den enkelte landmand kan få viden om, hvor der kan sættes ind, hvordan det kan gøres, og hvilken effekt det har. Det nye klimaværktøj bliver sammen med uddannelsen afgørende for at landmanden finder en brugbar og dokumenteret effektfuld vej frem i klimaindsatsen, siger Ejnar Schultz, direktør for Seges.

Fælles initiativ fører til klimaværktøj og klimauddannelse

De to initiativer skal både klæde nutidens og fremtidens landmænd på til at reducere klimaaftrykket i landbruget og bidrage direkte til den grønne omstilling.

Med klimaværktøjet kan alle landmænd - fra deltidslandbrug til store produktionslandbrug - få en aktuel status på klima-aftrykket fra bedriften, beregne effekten af forskellige, mulige klimatiltag og få hjælp til at vælge det bedste tiltag.

Det nye klimaværktøj er en videreudvikling af 'Landbrugets Klimaværktøj', som er udviklet med finansiering fra Promilleafgiftsfonden og på opdrag fra ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

En tocifret millioninvestering fra Forenet Kredit gør det muligt at videreudvikle klimaværktøjet til bedrifterne og samtidig etablere en ny klimauddannelse til landmænd og landbrugsstuderende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi går sammen med landbruget, så har vi et stort potentiale for at gøre en forskel for klimaet, som samtidig også er til gavn for erhvervet selv. Ved at stille viden og værktøj til rådighed for den enkelte landmand yder vi ikke alene et stort bidrag til landbrugets klima-indsats, men et grønt bidrag til hele samfundet. Vi er derfor også glade for, at ikke kun Nykredits kunder men alle landmænd i Danmark kan få adgang til det nye klimaværktøj og klimauddannelsen, siger Nina Smith, formand for Forenet Kredit.

Nykredit er den største udlåner til landbruget og ser frem til at bruge klima-værktøjet i dialogen med og rådgivningen af kunderne.

- I Nykredit er vi ejet af en forening af kunder, og vi har en klar ambition om at bidrage til et grønnere Danmark. Her er landbruget helt afgørende. Vi ved, at landmændene meget gerne vil tage ansvar for den grønne udvikling. Det har vi bl.a. set på den store efterspørgsel på vores grønne maskinleasing. Samtidig er der heller ikke nogen tvivl om, at der bliver efterspørgsel efter landbrug, der tager hensyn til klimaet - både fra kunder, samfund og finansielle partnere. Det er et vigtigt skridt for fortsat at sikre fremtidig landbrugsproduktion og dermed arbejdspladser og eksport. Derfor er det her værktøj så vigtigt, siger Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit.