Lyt til artiklen:

Projekt skal sikre kvaliteten af afgasset gylle

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Udbredelsen af biogas spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling af både energi- og landbrugsproduktion.

Men nu er der opstået en barriere for opbakningen og udbredelsen af biogas; Råvaregrundlaget for biogassen begynder at ændre sig. Biogasanlæggene har allerede udnyttet en stor del af affaldsprodukterne til biogas, og den uudnyttede ressource, der kan levere den fortsatte vækst, kommer fra plantemateriale og mere fast møg, det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den fremtidige udbygning af biogasbranchen forventes at blive baseret på halm og andre svært-omsættelige biomasser, og hvis ikke vi får udviklet og demonstreret nye metoder til produktion og anvendelse af gødning fra biogasanlæggene, får vi ikke maksimalt udbytte af miljø- og klimaeffekter ved biogas. Derfor har vi samlet hele værdikæden fra biogasanlæg til mark i GIGA-projektet, der skal levere de nødvendige løsninger til at sikre, at biogasanlæggene i fremtiden leverer både klima-, miljø- og gødskningsgevinster i landbruget, påpeger Lars Villadsgaard, Chefkonsulent, Afdelingsleder for området Biogas & Bioraffinering i Seges Innovation.

Biogas åbner bommen for hundredvis af byboere: Tørgylle til bedet er et hit

Se også:

Biogas åbner bommen for hundredvis af byboere: Tørgylle til bedet er et hit

Projektet sigter på at udvikle mere effektive teknologier, der tilsikrer, at flere restfibre kan frasorteres effektivt. Dermed kan fibrene på et pyrolyseanlæg blive forvandlet til biokul og bringes ud i marken og øge kulstoffangsten. Ifølge estimater kan der i et 2030-scenarie være mellem 1,1 og 1,7 millioner tons biogasrest-fibre om året i Danmark til pyrolyseformål. Her spiller separationsudstyr til gyllebehandling en central rolle.

GIGA-projektet gennemføres i samarbejde med Nature Energy, Stiesdal SkyClean, Agri Energy Vrå, Højgaard, Samson og Aarhus Universitet. De involverede bidrager både med egne midler og med opbakning fra Landbrugsstyrelsens GUDP-midler til at realisere energiprojektet, som har fået navnet GIGA. Der investeres i alt 20 millioner kroner og en målrettet indsats i perioden 2024-2027.

Sammen vil projektpartnerne i GIGA både udvikle og demonstrere tekniske løsninger, der skal maksimere klima, miljø og økonomiske gevinster i landbruget ved anvendelse af husdyrgødning - herunder ved afgasning af husdyrgødning og ved gødskning med afgasset biomasse. Indsatsen er bl.a. en forudsætning for, at biogasproduktionen øges, gødningskvaliteten fastholdes på et højt niveau og ammoniakfordampningen holdes på et acceptabelt niveau.

Danmark huser omkring 80 biogasanlæg i dag, og set i et internationalt perspektiv er vi frontløbere på biogasproduktion. Der ligger et fortsat uforløst potentiale for at producere mere biogas med husdyrgødning i Danmark. I dag afgasses omkring en tredjedel af den danske husdyrgødning, og i 2030 er det ambitionen, at op til to tredjedele vil blive afgasset. Resultaterne af GIGA projektet skal føre til, at Danmark kan opnå bedre miljø - og klimaeffekter ved biogasproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet GIGA er netop startet, og afsluttes i 2027.

Separering og plasmareaktor kan løse viskositetsproblem i gylle

Se også:

Separering og plasmareaktor kan løse viskositetsproblem i gylle