Lyt til artiklen:

Dansk Vegetarisk Forening: For lille udvalg af plantebaserede fødevarer forsinker grøn omstilling

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Udvalget af fødevarer uden animalske produkter på restauranter, caféer og i supermarkeder er ikke stort nok, og det giver udfordringer for de forbrugere, som ønsker at spise mere plantebaseret.

Det skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse, hvor foreningen henviser til "Den Plantebaserede Forbrugeranalyse" som er foretaget af Dansk Vegetarisk Forening blandt 3.794 fleksitarer, vegetarer og veganere i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af de, som har haft udfordringer med at omlægge kosten, anfører en stor andel, at den primære udfordring er "et begrænset udvalg", som afholder dem fra at spise færre animalske produkter.

Over halvdelen af dem, som oplever udfordringer, anfører, at et begrænset udvalg af vegetarisk/vegansk mad på restauranter, caféer og lignende er en udfordring for det. Og 41 procent oplyser, at de ser det begrænsede udvalg af varer i supermarkeder som en stopklods i forhold til at vælge mere grøn mad. Problemet er fremherskende blandt veganere, men også omkring en tredjedel af fleksitarerne ser det som en udfordring, at udvalget af fødevarer uden animalske produkter er begrænset.

DVF: Det er et problem

Dansk Vegetarisk Forening mener, at undersøgelsen med al tydelighed viser, at der ligger en samfundsmæssig udfordring i at gøre det nemmere for folk at vælge plantebaseret.

- Når selv dem, der allerede spiser meget grønt, oplever udfordringer, er det selvsagt et problem. For det inspirerer jo ikke andre borgere til at omlægge deres kost, at udvalget er for lille. Forbrugeranalysen gør det klart, at der mange steder er et alt for begrænset udvalg af veganske og vegetariske produkter.

- De nye, officielle kostråd opfordrer danskerne til at spise langt mindre kød og mere grønt. Det er derfor en bunden opgave at gøre det let for forbrugerne at vælge klimavenlige alternativer til kødet. Som det er nu, mister vi som samfund en lavthængende frugt i omstillingen, alene fordi udvalget er for begrænset, siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl om den nye undersøgelse, som omfatter bl.a. produktudvalg, forbrugernes produktpræferencer, og daglige kostpraksisser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

44% af de fleksitarer, som oplevede udfordringer ved at ændre deres kost, har desuden svaret, at de ser en udfordring i at skulle gå glip af animalske smagsoplevelser, som de godt kan lide og er vant til.

- Der ligger mange gode smagsoplevelser og lækre måltider i det plantebaserede køkken. Tallene fra forbrugeranalysen viser dog, at der ligger en stor opgave i at udvikle nye, plantebaserede produkter med smag og konsistens som de madvarer, folk allerede kender. Det understreger yderligere, hvor vigtigt det er, at der bliver afsat midler til forskning og udvikling på netop dette område, hvis ambitionen om, at Danmark skal være verdensførende på området, skal blive til virkelighed, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Af de personer, som har svaret på undersøgelsen, anfører 39 procent sig som veganere, 26 procent er vegetarer, mens 35 procent betegner sig selv som fleksitarer.

Fleksitarerne angiver miljø og klima som den mest væsentlige grund til, at de har skåret ned på kødet, mens et flertal af vegetarer og veganere angiver dyreetik som den primære årsag til deres kostvalg.