Abonnementsartikel

Kampen om datagrundlaget for vandplanerne blev den 14. april intensiveret, da en gruppe forskere på Aarhus Universitet fik trykt en videnskabelig artikel i et internationalt tidsskrift, der mener at år 1900-rapport bør fylde meget mere i forbindelse med måltallene i Vandplan 3.

En erkendelse af, at landbrugsdriften år 1900 formentlig ikke som tidligere antaget havde en meget lav kvælstofudvaskning medførte i begyndelsen af 2020, at en gruppe forskere på Aarhus Universitet, med ansvaret for måltallene i vandplanerne, forkastede tallene, som efter en præsentation på Plantekongressen 2020, blev lagt i skuffen. Det til trods for, at de var tiltænkt en hovedrolle i Vandplan 3. Den 6. januar 2020 fremkom DCE således med et rådgivningsnotat, hvor det anførtes, at DCE ikke mener at år 1900 danner et validt referencegrundlag:

"Tilførslerne i år 1900 kan derfor ikke betragtes som en referencetilførsel sensu VRD og kan som følge deraf ikke anvendes til beregning af referencetilstand for f.eks. klorofylindikatoren i kystvandene til brug for Vandplan 3," står der i notatet.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.