Abonnementsartikel

I den internationale evaluering af de danske Vandplaner fra 2017 fremgik det, at ålegræsværktøjet og sigtdybden i de danske vandplaner har sine mangler. På Aarhus Universitet er Stiig Markager enig i, at modellerne kan forbedres, men den perfekte indikator findes ifølge professoren endnu ikke.

Den internationale forskerevaluering af den danske tilgang til vandplanerne, leveret til Folketinget den 10. oktober 2017 havde til formål at vurdere hele det faglige grundlag bag vandplanerne i Danmark, hvilket blandt andet indebar en vurdering af de kvælstofmodeller, der benyttes i Danmark. Modeller, der i årtier har sat retningen for den førte danske indsats for at opnå god økologisk tilstand i det danske marine miljø.

Grunden til, at netop modellerne har været i fokus i forskerevalueringen, er modellen har væsentlig betydning for implementeringen af vandplanerne, og i en dansk kontekst for landbrugets brug af kvælstof i planteavlen, da de danske modeller har ført til dyrkningshæmmende restriktioner på brug af specielt kvælstof i landbruget. I opdraget fra Miljøministeriet til den internationale forskerevaluering er dette punkt da også fremhævet, men fra forskerpanelet lyder det også, at man skal se på andre relevante presfaktorer:

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.