Abonnementsartikel

15. Juni Fonden uddeler igen i år en naturpris for en særlig indsats for Danmarks natur.

15. Juni Fondens Naturpris på 200.000 kroner gives til Odderbæk Vandløbslaug for laugets omfattende, langvarige og blivende indsats for naturen i og omkring Odderbækken ved Give, et område på 3000 ha, skriver 15. Juni Fonden i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesformand Helene Kähler Hjenner udtaler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fondens bestyrelse og Naturprisudvalg er stolte af, at vi i år kan give Naturprisen til Odderbæk Vandløbslaug. Vi leder altid efter det eksemplariske, når vi skal uddele priser. Her har vi fundet en prismodtager, der formår med en kollektiv indsats og med en udstrakt brug af egne ressource at sikre, at indsatsen gavner naturen på flere planer. Samtidig har prismodtageren gjort en meget stor indsats for at formidle og forankre initiativerne i samarbejde med forskellige partnere. Det er et eksempel til inspiration og efterfølgelse for mange, hvilket Fonden gerne vil både synliggøre og præmiere.

I samarbejde med Københavns Universitet lavede lauget i 2002 en kollektiv naturplan, der siden har sat rammerne for laugets mange naturforbedrende projekter, og som binder naturen sammen på tværs af matrikelskel. Odderbæk Vandløbslaug har gennem en vedholdende og kollektiv indsats, der i 2020 kan fejre sit 20-års jubilæum, gennemført et stort antal aktiviteter og projekter.

Odderbækkens oplandsområde på 3000 ha består af marker i omdrift (ca. halvdelen af arealet), mens naturområder domineres af egekrat, plantager og lysåbne naturtyper, især eng, overdrev og hede, samt vandløbene.