Lyt til artiklen:

Lyras vinder international pris og åbner spansk afdeling

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Danske Lyras, der har opfundet en vand- og energibesparende pasteuriseringserstatning, har netop vundet en pris for innovativ teknologi, Innova Award 2023, det skriver Lyras i en pressemeddelelse.

Prisen er den anden pris, som firmaet vinder i Spanien i år, og generelt får deres metode stor opmærksomhed i flere lande herunder Spanien, der kæmper med varme og tørke som følge af klimaforandringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste år var det sjette tørreste år i Spaniens historie og det varmeste siden 1961, hvor dataene begyndte at blive registreret. Ifølge den seneste rapport fra Spaniens Meteorologiske Styrelse har nedbøren lokalt været 21 procent mindre end forventet fra oktober 2022 til april i år.

Lyras' vandbesparende erstatning for pasteurisering rammer lige ned i den lokale efterspørgsel på vandbesparende teknologier. Det har givet omtale af Lyras' teknologi i mere end 65 spanske medier og virksomheden fik i foråret en anden, fornem pris på en international messe i Bilbao. Som følge af interessen har Lyras netop åbnet afdeling i Spanien og ansat den første lokale sælger.

- Det sætter fokus på vigtigheden af den reduktion af energi, vand og kemikalier, som fødevare- og drikkevareindustrien får adgang til med vores teknologi. Det er fantastisk at kunne reducere CO2-udledning i fødevare- og drikkevareindustrien ved at erstatte gammeldags mikrobiel kontrol som pasteurisering og filtrering med morgendagens energi- og vandbesparende teknologi, raslysation, siger Mark Kalhøj Andersen, CCO, Lyras.

Raslysering, som metoden hedder, inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent af den energi, som traditionel pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås. Med raslysering kan for eksempel et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med cirka 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.