Abonnementsartikel

Birgitte Andersen fra Sagro var tirsdag hyret til at demonstrere brugen og nytten af den elektroniske kartoffel på Økologisk Landsforenings kartoffel-demo, der blev afviklet i samarbejde med Anne Eriksen og erfagruppen hos ØRD.

Som et led i projektet "Topkvalitet i økologiske spisekartofler" var avlerne inviteret til en temadag, der startede i marken hos Martin og Kirsten Ravn, hvor kartoffeloptagerens ømme punkter blev fundet. Og der var flere, end Martin Ravn umiddelbart havde troet, så der blev ændret på indstillingerne på optageren, og der kommer beskyttelseslister på strategiske steder.

Den elektroniske kartoffel er meget følsom, og selv om den havde fået lov at ligge i jorden og var 20 grader varm, var udslagene på Birgitte Andersens mobiltelefon, der registrerede oplysningerne fra kartoflen for høje et par steder. En varm kartoffel tåler bedre stød end en kold, så hvis kartoflen kun havde haft en temperatur på fem grader, ville stødene have været ganske alvorlige, hvis kartoflen efterfølgende skulle oplagres, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Birgitte Andersen har sørget for, at den kunstige kartoffel har samme temperatur som de rigtige. Og så kommer den ellers bare igennem optageren. Pressefoto.

Hvad koster et besøg, blev der selvfølgelig spurgt på dagen, og det er egentlig forbavsende billigt, siger Anne Eriksen, Økologirådgivning Danmark. Hele processen med at få den elektroniske kartoffel gennem optageren kan overstås på under en time, og chaufføren kører det meste af tiden og tager kartoflerne op. Man får resultatet med det samme og kan rette ind efter det og dermed undgå at smadre en masse kartofler. Så timeprisen er givet godt ud.

Kartoffelsortereren kom også under behandling, og også her var der enkelte forbedringer at arbejde med.