Abonnementsartikel

Bygningsharmoniprisen fra Agri Nord tildeles i år kvægejendommen Højmarksgaard ved Nibe, der netop har bygget nyt maskinhus.

Der er rene linjer hos Lone og Torben Laursen i Bislev ved Nibe.

Og netop på grund af det ensartede og harmoniske udseende har Agri Nord i år valgt at belønne netop deres ejendom med Bygningsharmoniprisen, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen gives til et landbrug, som er en flot repræsentant for landbrugserhvervet.

Torben Laursen er 4. generation på Højmarksgaard. Da han overtog ejendommen tilbage i 1992, var der kun 50 køer i bedriften. Siden har man af flere omgange bygget produktionen op.

I 2001 byggede man en ny kostald med plads til 140 malkekøer, og i 2007 forlængede man kostalden, så der var plads til 375 køer.

Den ældste bygning er ladebygningen fra 1994, og det er en del af Torben og Lones filosofi, at man river de gamle bygninger ned, når der skal bygges noget nyt.

- Vi forsøger at fjerne noget af det gamle og erstatter det med nybyggeri, så vi får en sammenhæng på bedriften, der tager sig pænt ud, siger Torben Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Velfærdsbygning til de ansatte

Sammenhængen i bedriften er tydelig. I 2004 totalrenoverede Torben og Lone stuehuset, der er det første man ser, når man kører forbi landbruget fra hovedvejen. Her har man med respekt for det oprindelige byggeri brugt hvide elementer og sorte tagsten. En stil, man også har valgt, da man for nylig opførte et nyt maskinhus og en garage, der fungerer som velfærdsbygning til medarbejderne.

Velfærdsbygningen består af et velfærdsrum med køkken, spiseplads og bad til de ansatte, mens der ovenpå er gjort plads til et værelse, hvis de ansatte skulle have brug for et sted at sove.

- Vi værdsætter vores medarbejdere meget højt, og derfor har det været vigtigt for os at etablere velfærdsrummet, siger Torben Laursen og fortsætter:

- Det er dem, der får tingene til at lade sig gøre.

Logistik kommer først

Ligesom der er rene linjer og orden overalt på ejendommen, er der også tænkt på logistikken. Der er asfalteret vej ned til siloanlægget, ligesom der kun er 50 meter fra anlægget til foderladen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lagt mest vægt på logistikken, så vi kan effektivisere arbejdsgangen og spare de ekstra meter, siger Torben Laursen.

Man planlægger i øvrigt at lave beplantning for at afskærme synet til køresiloen fra hovedvejen, så der altid er et pænt og ryddeligt udsyn fra hovedvejen ved Bislev.