Det er dyrt at starte landbrug, ofte kræver det flere millioner i startkapital. Nu bliver 80 afgangselever fra syv af landets landbrugsskoler sat på opgaven med at komme med forslag til nye forretningsmodeller til opstart af landbrug.

- Vi ønsker at udfordre og åben de studerendes øjne for, at de har andre fremtidsmuligheder end kæmpestore produktioner af kød, korn og mælk. I takt med forbrugernes stigende fokus på bæredygtighed, er der i dag gode muligheder for mindre produktioner, hvis man tør kravle højere op i værdikæden, inden man slipper sit produkt, siger Jens Peter Hermansen, projektleder på "I gang for 1 million" og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugseleverne vil blive udfordret med inspiration og inputs fra blandt andre kokken Claus Holm, Henning Sejer, Teknologisk Insitut, Peter Hausgaard, landbrugschef i Nordea og Torben Blok, Foodservicechef i Økologisk Landsforeningen.

Legat til den bedste

Eleverne dyster om den bedste forretningsmodel, og de bedste bud bliver belønnet med et legat. Det er andet år Økologisk Landsforening og landbrugsskolerne kører projektet "I gang for en million". Erfaringerne fra første år er, at det kan inspirere til et helt nyt mindset omkring landbrug.

- Mindre produktioner, enten på egen lille gård eller på lejet jord hos andre, er noget vi ser mere og mere af. De er nok mere arbejdsintensive, men disse produktioner indeholder også potentialer for større værdiforøgelse af produktet, siger Jens Peter Hermansen.

Et dommerpanel kårer tre af de bedste bud på forretningsmodeller og vinderne offentliggøres ved Økologisk Landforenings generalforsamling i marts.