Bekymring blev erstattet med glæde i Økologisk Landsforening, efter at energiaftalen fredag blev indgået af samtlige partier i Folketinget. Den betyder nemlig, at der laves en særskilt pulje til biogasanlæg, der producerer afgasset gødning med økologisk status.

Regeringen ønskede oprindeligt at sende støtten til anlæggene i et fælles udbud, så de producenter, der gør det billigst, modtager tilskuddet. Imidlertid er det dyrere at producere biogas, der skal kunne bruges økologisk, og Økologisk Landsforening frygtede derfor, at økologiske biogasanlæg ville tabe i udbudsmodellen, hvilket ville bremse udbygningen af økologien i Danmark og være i strid med regeringens egen vækstplan for økologien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er godt, at økologi også anerkendes i energiaftalen, der er med til at muliggøre en mere bæredygtig ressourceanvendelse og genskabe by-land-kredsløbet. Biogasanlæg er også et stærkt klimatiltag, der fremmer gode økologiske sædskifter med en høj kulstofbinding i jorden, og de giver en bedre kvælstofudnyttelse til gavn for miljøet, siger landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening Sybille Kyed, der betegner aftalen som "en sejr" for foreningen.