Finansminister Kristian Jensen indvier fredag den 2. marts 2018 Danmarks største økologiske biogasanlæg, Nature Energy Månsson i Brande. Det sker i forbindelse med et todages arrangement, hvor der lørdag den 3. marts er der åbent hus på biogasanlægget. Her kan man blandt andet få mulighed for at se nærmere på biogasanlægget, deltage i konkurrencer og producere sin egen biogas.

- Vi er glade for og stolte over, at finansminister Kristian Jensen har sagt ja til at foretage den officielle indvielse af det økologiske biogasanlæg i Brande. Der er fuld fart på den grønne omstilling af gasnettet, og de særlige kompetencer vi har i Danmark til at genanvende samfundets restprodukter til grøn gas rummer et kæmpe eksportpotentiale, siger Ole Hvelplund, adm. direktør i Nature Energy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nature Energy producerer den grønne gas, biogas, ved at bruge biomasser som husdyrgødning og organiske restprodukter fra industri og husholdninger. Dermed reduceres udledningen af klimaskadelige gasser samtidig med at den fossile naturgas fortrænges. En netop offentliggjort analyse fra Damvad Analytics estimere, at der er et årligt eksportpotentiale på 10 milliarder kroner og 10.000 danske arbejdspladser i biogassektoren.

Største økologiske biogasanlæg på gasnettet

Biogasanlægget i Brande er særligt, da anlægget producerer biogas af økologiske restprodukter. Når anlægget er fuldt udbygget kommer det til at producere biogas til opvarmning af op mod 4.000 boliger. Samtidig giver anlægget næringsrig og plantetilgængelig gødning, der er velegnet til økologisk dyrkede marker:

- Jeg har i mange år drømt om at udnytte overskydende organisk biomasse fra vores grøntsags- og ægproduktion til grøn energi. Et økologisk biogasanlæg er den mest oplagte løsning. Biogassen kan nemt sendes ud til gaskunderne via gasnettet, og som restprodukt får vi værdifuld økologisk gødning til vores marker, siger direktør Axel Månsson.