Abonnementsartikel

DN og Økologisk Landsforening præsenterer idéer til nyfinansiering af økologisk landbrug.

Naturen er presset, og der er brug for en kursændring. Landbrugerhvervet tynget af en gæld, der nærmer sig 375 milliarder kroner, og det er en bombe under landbrugets fremtid og samfundsøkonomien. Sådan lyder orderne i en kronik i Jyllands-Posten, som præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen og formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, har skrevet sammen.

- Vi har ikke brug for mere kemi, vi har brug for mindre. Vi har brug for mere plads til det uregerlige, og vi har brug for mere plads til naturen og til dem af os, der bor derude, og som færdes i landskabet, skriver de i kronikken.

De kommer med nogle bud på hvordan landbruget kan reddes. Det skal blandt andet ske gennem Danmarks Økologisk Jordbrugsfond (DØJ), der er en selvstændig fond, som gennem sit datterselskab, Dansk Økojord A/S, udsteder aktier, der skal bruges til opkøb af landbrug, der kan omlægges til økologi.

- Kort sagt er der brug for mere økologi. Økologien har vist sig at være bæredygtig i ordets egentlige betydning. Den økologiske landmand klarer sig økonomisk bedre end sin konventionelle kollega. Der er mere natur på og omkring de økologiske marker. Drikkevandet slipper for gift, og der skabes flere arbejdspladser og mere fasttømrede fællesskaber på de økologiske bedrifter, skriver Per Kølster og Ella Maria Bisschop-Larsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce