Abonnementsartikel

Montering af skjulte sporingsenheder på værdifulde landbrugsmaskiner har stor effekt.

Montering af skjulte sporingsenheder på værdifulde landbrugsmaskiner har stor effekt. Det oplevede en landmand tirsdag morgen, da han opdagede at en gravemaskine og maskintrailer var forsvundet fra hans byggeplads. I løbet af få timer var maskinerne fundet igen og forsikringsselskabet blev sparet for en udgift på omkring 250.000 kroner.

Såvel store entreprenørmaskiner som mindre gravemaskiner, ATV'er og selvkørende plæneklippere er eftertragtede af tyve. Der sker dog flest tyverier af de små maskiner, så det er her at det er mest oplagt at montere sporingsudstyr.

- Det er især en god idé, hvis man jævnligt parkerer sine maskiner andre steder end i maskinhuset, siger Svend-Anker Worm fra Topdanmarks Landbrugsafdeling.

Efterspørger effektiv sporing

Stadig flere af Topdanmarks Landbrugskunder efterspørger rådgivning om sporingsudstyr, fordi det er meget forstyrrende for driften, hvis vigtigt udstyr bliver stjålet. Derfor har forsikringsselskabet indgået samarbejdsaftale med flere leverandører af sporing udstyr, herunder Vortex.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I det aktuelle eksempel på tyveriforsøg havde Topdanmark-kunden udstyret sine maskiner med et Vortex sportingssystem. Da han opdagede, at maskinerne var forsvundet fra byggepladsen, kontaktede han straks Vortex, som lynhurtigt satte gang i opsporingsarbejdet.

Inden for en time havde man ved hjælp af GPS-senderen fundet gravemaskinen og traileren på en landejendom cirka ti minutters kørsel fra gerningsstedet. Kunden blev informeret om, at hans ejendele var fundet og sagen overdraget til Nordjyllands Politi.

Omkring middagstid samme dag havde den nordjyske landmand og entreprenør fået sine ejendele tilbage, og helt uden skader. Og tyven blev fanget.

- Det er et godt eksempel på, at sporing kan være meget brugbart til efterforskning af disse tyverier. Og jeg forventer, at det vil få en forebyggende effekt, efterhånden som GPS-sporing bliver mere udbredt, siger Svend-Anker Worm.

Vortex er en lille enhed, som monteres skjult på maskinen. Enheden kan hele tiden kan oplyse, hvor den befinder sig og kan for eksempel monteres på selvkørende plæneklippere, ATV'er, højtryksrensere, havetraktorer med mere. Hvis en havetraktor for eksempel bliver stjålet, kan man følge den på vej væk.

- Faktisk kan kunden følge den på sin smartphone, men vi anbefaler, at man ved tyveri lader Vortex stå for sporingen, idet de har et godt og professionelt samarbejde med politiet, siger Svend-Anker Worm.