Lyt til artiklen:

Topdanmark advarer efter bølge af GPS-tyverier

00:00
Hastighed: ???x
02:41

De seneste måneder har budt på en stribe tyverier af værdifuldt GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner.

Det har fået flere af landets politikredse til at opfordre landmænd og maskinstationer til sikre deres udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu sender Topdanmark, som forsikrer hvert andet danske landbrug, en advarsel til landmænd og maskinstationer mod tyveri af dyrt GPS-udstyr, der aktuelt er i høj kurs hos tyvene.

Det skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Senest er 12 styk GPS-udstyr til en meget stor værdi blevet stjålet i to uaflåste maskinhuse i nærheden af Ringkøbing.

Topdanmark vurderer, at man kun har set toppen af isbjerget, ligesom man forventer, at tendensen vil fortsætte i løbet af de næste måneder. Det skyldes blandt andet, at der i øjeblikket er lange leveringstider på nyt udstyr, hvilket gør det endnu mere attraktivt.

- Efter den seneste bølge af tyverier af GPS-udstyr vil vi gerne advare landmænd og maskinstationer: Pas ekstra godt på jeres udstyr. Selvom det er muligt at få skaden erstattet ved tyveri, volder situationen typisk besvær for den enkelte. Det er altid træls at mangle sit GPS-udstyr, særligt i en tid hvor mange har travlt i marken, og der kan være lang ventetid på at få nyt udstyr leveret, siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere anmeldelser

Topdanmark har hjulpet dobbelt så mange kunder, der har været udsat for GPS-tyveri, i 2021, end forsikringsselskabet gjorde i henholdsvis 2017, 2018 og 2019. Tendensen er fortsat i de første fire måneder af 2022, hvor Topdanmark har modtaget flere anmeldelser om tyveri af GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner i forhold til samme periode året før. Normalt er forår og efterår højsæson for GPS-tyveri.

Lige nu arbejder producenterne på at udvikle integrerede sikringsløsninger i GPS-udstyret, så det bliver vanskeligere at stjæle. Det vil forhåbentligt hjælpe på situationen, men Topdanmark har også andre gode råd til kunderne.

- Forebyggelse spiller en utrolig vigtig rolle. Vores bedste råd er derfor helt at undgå at have GPS-udstyr siddende på maskinerne, når de ikke er i brug. Særligt uden for sæsonen bør GSP-udstyret låses inde, siger Topdanmarks landsbrugschef.

Såfremt uheldet er ude, og udstyret bliver stjålet, kan det vise at være godt givet ud, hvis udstyret er sikret med GPS-sporing.

- Vi oplever af og til, at kunder ender med at få deres udstyr tilbage takket være GPS-sporing, siger Preben Rasmussen.