Danish Agro-koncernen har i 2016 opnået den største omsætning nogensinde, og samtidig viser regnskabet det hidtil stærkeste resultat.

Resultatet før skat blev 626 millioner kroner, hvilket er 23 millioner kroner højere end resultatet i 2015 og en forbedring på 3,8 procent. Resultatet før skat forrenter egenkapitalen med 15,1 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsætningen i 2016 var på 31,5 milliarder kroner mod 28,5 milliarder kroner i 2015, hvilket er en vækst på 10,8 procent, som ifølge koncernchef Christian Junker skal ses i lyset af prisfald og en lille høst i 2016.

- Væksten skyldes primært den øgede omsætning fra tyske Ceravis AG, som er konsolideret ind for hele året, samt de opkøbte grovvareaktiviteter i Kalmar, Sverige, der er konsolideret ind for 10 måneder, forklarer Christian Junker.

Danish Agro-koncernens egenkapital er øget med 277 millioner kroner fra 4.138 millioner kroner til 4.416 millioner kroner, og soliditeten udgør 30,1 procent imod 30,0 procent i 2015.

Fortsat udvikling

Samtidig med opnåelsen af de finansielle resultater har koncernen formået fortsat at udvikle sig betydeligt.

Danish Agro sammenfatter selv årets udvikling i følgende overskrifter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Positionen på grovvaremarkedet i Sverige er markant styrket via opkøb. Grovvareaktiviteterne i Danmark, Finland og Baltikum realiserer flotte resultater, og på grund af stigende aktiviteter er der investeret betydelige summer i forbedret logistik og lagerfaciliteter i flere lande. Maskindivisionen er styrket via aftale med Claas og opstart af maskinsalg i Danmark, Norge og Sverige. Premix og vitaminaktiviterne via Vilomix koncernen er udviklet godt via opkøb i Polen og Norge, samt via opstart af aktiviteter i Asien. Koncernens rugeriaktiviteter i DanHatch er styrket via udbyggede faciliteter i Finland og Polen.

- Alle disse ryk med videre styrker Danish Agro-koncernens konkurrencedygtighed fremover og er sket samtidig med, at koncernen realiserer alle sine finansielle mål for året, fremhæver Christian Junker.

Presset branche

Koncernchefen er yderst tilfreds med det forløbne år i betragtning af, at det har været et svært år for mange landmænd i ind- og udland.

- Derfor har Danish Agro skullet forholde sig til en presset branche med vanskelige vilkår på mange markeder. Enkelte af koncernens datterselskaber har da også haft vanskeligt ved at skabe resultater i det forløbne år, fortæller Christian Junker.

Han finder det meget positivt, at Danish Agro trods vanskelighederne har nået de finansielle mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det sætter os i en stærk økonomisk position, der er et godt udgangspunkt for den fremtidige udvikling, siger han.

Fokus på landmænd

Christian Junker fremhæver, at Danish Agro konstant har fokus på, at skabe værdi for landmanden.

- Det er landmandens behov, der er udgangspunktet, når vi laver grovvareinvesteringer i udlandet. Koncernens indkøbsstyrke og størrelse er nøglen til konkurrencedygtige priser for landmanden. Det er også landmandens behov, der er udgangspunktet, når vi starter Claas-maskinforretning i Danmark, Norge og Sverige. Disse aktiviteter er med til at sikre, at vi kan imødekomme det moderne landbrugs ønsker og behov. Vi søger hele tiden den rigtige balance mellem international styrke og lokal forankring, og jeg mener, at vi har et godt udgangspunkt at bygge videre på, siger han.

Styrket position

Danish Agro har ifølge Christian Junker konsolideret sin position som Europas sjettestørste og konsolideret sin position, som en af de to største og vigtigste grovvarepartnere for landbruget på markederne rundt om hele Østersøen.

Forventninger til 2017

I 2017 vil Danish Agro fortsat have fokus på at opbygge sin maskinforretning i Danmark, Norge og Sverige. Koncernen forventer en del etablerings- og indkøringsomkostninger, før den samlede maskin-forretning er inde i normal drift. Endvidere forventer koncernen fortsat restruktureringsomkostninger på grovvaremarkedet i Tyskland. På trods af det forventer Danish Agro koncernen i 2017 en omsætning i niveauet 33 milliarder kroner. Koncernen stiler mod et resultat før skat i niveauet 600 millioner kroner efter afskrivninger på cirka 500 millioner kroner.