Der bliver nu formentlig sat sidste punktum i sagen om landmand Johannes Demmers landbrugsstøtte til lufthavnsarealer i Skrydstrup og Aalborg. Miljø- og Fødevare-ministeriet ønsker ikke at føre sagen ved Vestre Landsret videre.

- Det er en konsekvens af, at vi har haft Kammeradvokaten til at se nærmere på sommerens afgørelse fra EU-Domstolen. Kammeradvokatens konklusion er, at det er overvejende sandsynligt, at NaturErhvervstyrelsen ikke kan vinde retssagen. Derfor vil gerne afslutte sagen nu, så landmanden får sine penge hurtigst muligt, siger enhedschef Lotte Dige Toft fra NaturErhvervstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sommer slog EU-Domstolen fast, at sikkerhedszoner i lufthavne, der udnyttes landbrugsmæssigt, som udgangspunkt er berettigede til landbrugsstøtte med mindre, landbrugsaktiviteten i betydelig grad er hæmmet af lufthavnsaktiviteterne.

Denne afgørelse er i modstrid med, at EU-Kommissionen tilbage i 2008/2009 krævede, at Danmark ikke måtte udbetale landbrugsstøtte til den slags arealer.

Landmanden, som har forfulgt sagen ved domstolene, blev på baggrund af EU- Kommissionens krav overfor Danmark bedt om at tilbagebetale godt 400.000 kroner i landbrugsstøtte for årene 2005-2009 til arealer i lufthavnene i Skrydstrup og Aalborg.

Kammeradvokatens vurdering og Miljø- og Fødevareministeriets beslutning i Demmer-retssagen indebærer, at arealerne - alligevel - må anses for at være støtteberettigede, og at NaturErhvervstyrelsens afgørelse om at nægte støtte til arealerne og kræve allerede udbetalte støttebeløb tilbage derfor var forkert. Dette betyder blandt andet, at den pågældende landmand får de penge tilbage, som han - viser det sig nu - urigtigt blev opkrævet.

Johannes Demmer er den eneste landmand, som har forfulgt sin sag for domstolene. NaturErhvervstyrelsen er i gang med at undersøge, hvilken betydning udfaldet af Demmer-sagen har på andre sager. Der ventes en afklaring inden jul. NaturErhvervstyrelsen har allerede tidligere suspenderet forældelsen i sådanne sager.