Abonnementsartikel

Enhedslisten beskylder miljø- og fødevareministeren for at "gamble med 25 års indsats for at gøre noget for vores miljø".

Enhedslistens nye miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding blev den første i Miljø- og Fødevareudvalget, der indkaldte den nye miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen til et samråd, der handlede om gødskning og randzoner.

Maria Reumert Gjerding, der har en uddannelse som Cand.scient. i miljøplanlægning, efterlyste, at ministeren var mere konkret i sit svar til udvalget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hun konstaterede blot, at hun ikke kunne svare på spørgsmålet. Jeg forsøgte at få ministeren til at love, at hun vil sikre, at andre virkemidler er på plads, inden hun ophæver ophæve randzonerne og lemper gødningsreglerne, og det svarede hun nej til. Hun vil sideløbende undersøge, hvad hun skal gøre i stedet, siger Maria Reumert Gjerding til Maskinbladet.

Ruller den anden vej

Hun er bekymret for de konsekvenser for vandmiljøet, som en ophævelse af randzoner og gødskningsregler vil indebære:

- Jeg synes, at Eva Kjer Hansen gambler med 25 års indsats for at gøre noget for vores miljø. Og det er dyrt, for det har kostet rigtig mange penge at nå så langt, at forskerne endelig kan konstatere, at indsatsen begynder at virke. Nu ruller hun den anden vej, og det kan få både langsigtede og dybt alvorlige konsekvenser, siger Maria Reumert Gjerding videre.

Uegnet til klimaet

Hun afviser i øvrigt påstanden om, at det er nødvendigt at øge gødskningen på grund af manglende proteinindhold i kornet:

- Undergødskning er en kæmpe stor myte, vi er nødt til at tage fat i på et senere tidspunkt. Landbruget har valgt nogle sorter, som kan give enormt højt udbytte, hvis man giver dem rigtig meget gødning. Vi kan vælge andre sorter. Det er ikke hensigtsmæssigt, at landmændene vælger sorter, der i virkeligheden ikke er velegnet til vores klima, vores natur og vores miljø, men det er netop det, der er tilfældet, siger Maria Reumert Gjerding, som i øvrigt understreger, at målrettet regulering ikke handler om, at alle kan gøde mere.