Abonnementsartikel

Valget faldt på en Donslund vandingmaskine, da Karsten Iversen, der har mange års erfaring med markvanding, skulle vælge ny vandingsmaskine.

Den enkle og solide konstruktion spillede en vigtig rolle, da Karsten Iversen, Skovhøjgård, Skjoldbjerg ved Billund, tidligere i år valgte at investere i en ny Donslund vandingsmaskine model 1650 fra FJ-Agro ApS.

- Noget af det, jeg virkelig sætter pris på ved Donslund vandingsmaskinerne, er det kraftige, helt lukkede bagtøj. Det betyder, at der ikke er nogen kæder eller andre komponenter, der ruster, forklarer Karsten Iversen, der driver i alt 200 hektar i samarbejde med sønnen Morten Iversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karsten Iversen ved, hvad han taler om, når der snakkes vandingsmaskiner. Han har drevet landbrug på stedet i 35 år og har måttet vande hvert eneste år.

Byg og raps

Det meste af jorden er let sandjord. Omkring to tredjedele af de 200 hektar, der drives med korn og raps, kan vandes. Især byg og raps skal vandes, hvis der skal høstes ordentlige udbytter.

- En Donslund vandingsmaskine leveres ikke pr. automatik med en masse avanceret udstyr, som man slet ikke har brug for i det daglige arbejde, og det sætter jeg stor pris på, lyder det fra den midtjyske landmand.

- For eksempel har jeg valgt at få min nye vandingsmaskine leveret uden computer, da jeg ikke synes, vi har brug for den, siger Karsten Iversen.

Undgå lange slanger

Han nøjedes med at få sin nye vandingsmaskine leveret med 420 meter 100 millimeter slange, selv om maskinen har plads til 525 meter i denne tykkelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 420 meter slange er tilstrækkeligt til de længste af vore marker. Desuden er det min erfaring, at man skal undgå at få sine vandingsmaskiner udstyret med længere slanger, end der er brug for. Det er nemlig bedst for slangerne at blive rullet helt ud med jævne mellemrum, forklarer den midtjyske planteavler.

- Ved ikke at have længere slanger end højest nødvendigt mindskes tryktabet også, konstaterer Karsten Iversen.

- Donslund 1650 er en nyudviklet vandingsmaskine, så der har været nogle småtilpasninger, blandt andet på nogle stopfunktioner. Her må jeg sige, at de i alle situationer har været meget hurtige til at rykke ud fra FJ-Agro, siger han og tilføjer:

- Det føles trygt at købe vandingsmaskine hos FJ-Agro. Man kan godt fornemme, at ejeren, Finn Jørgensen, har arbejdet med vandingsmaskiner i mange år, for han har tydeligvis en meget stor viden på området.