Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Samler det bedste med

2. mar. 2023 | Indrykket af MI A/S

Investeringen i en KUHN Merge Maxx 1090 pickup-rive er vigtig, når slætgræsmarkernes kløverandel øges hos Mogens Hjort Jensen

Del artiklen:

Der er blot 15 kilometer mellem ejendommene Bakkegaarden ved Grenå og Fævejle i Kolindsundområdet. Ikke længere end det blev et godt udgangspunkt for maskinsamarbejde mellem brødrene Mogens og Jens Hjort Jensen.

Mogens Hjort Jensen med sine 500 malkekøer og det tilhørende areal på 440 hektar til grovfoderproduktion på Bakkegaarden, mens Jens Hjort Jensen bruger 40-50 hektar til kvalitetshø, der primært sælges til hestefolk. På Fævejle dyrkes hovedsagelig frøgræs, raps og korn til ejendommens store slagtesvineproduktion.

Begge steder er græs en vigtig afgrøde og til malkekøerne øger Mogens Hjort Jensen i disse år andelen af kløver, blandt andet med støtte af en øget vandingskapacitet.

- Vanding er nødvendigt her på det tørre Djursland. I runde tal regner det kun halvt så meget her som i Holstebro, så markvanding er meget vigtigt til slætgræsset.


Ventede på den rette maskine

Netop den øgede kløverandel i foderrationen blev et vigtigt argument for at anskaffe en KUHN Merge Maxx 1090 pickup-rive sidste år.

- Vi har kigget efter en pickup-rive i flere år og lånte så denne her under KUHNs demotur til vores tredje slæt sidste år og fandt, at her var noget, vi kunne bruge. Et normalt år har fem til seks slæt græs på cirka 100 hektar og så de 40-50 hektar hø herude på Fævejle, hvor der i øvrigt også er et høtørreri.

Brødrene råder selv over skårlægger, presser, vender og frakørselsvogne, men lejer til at snitte slætgræsset.


Fleksibel rive

Med sine de to bånd leverer Merge Maxx pickup-riven et væld af muligheder for at samle op fra knapt 11 meter i ét centerskår eller kombinationer af side- og centerlevering til en eller begge sider.

- Det helt afgørende for ensilage- og høkvaliteten er jo, at vi med pickup-riven aldrig flytter græsset hen over stubbene som det sker med andre typer river. At maskinen nænsomt løfter og flytter materialet, er helt afgørende for at få kløverbladene med, men pickup-princippet har også stor værdi, når der er meget små mængder. Vi ser jo her på engen, hvor vi næsten ikke kan se, der er skårlagt på et stykke med varigt græs til hø, at der alligevel kan samles et pænt skår, det kan betale sig at køre efter, fortæller Mogens Hjort Jensen.

- I slætgræsmarkerne har vi i år ensileret for hver 3½ uge og kan holde al kørsel med frakørselsvognene i de faste kørespor. Det er således kun snitter og skårlægger, der kører udenfor sporene, og de gange, hvor vi kan nå at køre gyllen ud samme dag som vi har snittet, kan man stort set ikke sporene.


Stor kapacitet

På bedrifterne presses og bjærges også en del halm.

- Hvis vi bruger riven her, er begrænsningen mest om der er plads på båndet, når vi river sammen fra to 30 fods skår. Det samme kan gøre sig gældende i rajgræsset, hvor vi kan køre ganske stærkt.

- I kløvergræsset kører vi med moderate otte til ti kilometer i timen. Her på en mark med varigt græs er det lidt det samme, fordi den ikke er så jævn som omdriftsmarkerne, viser Mogens Hjort Jensen og fremhæver den stabile kørsel med det lette tryk på slæbeskoene.


Enkel maskine

Mogens Hjort Jensen kører Merge Maxx maskinen helt manuelt med en ældre traktor.

- Den er nem at tilkoble og har sit eget pto-drevne hydrauliksystem til bånd og pickup, mens løft og sammenklapning til transportstilling foregår med traktorens hydraulik, siger han.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter