Lyt til artiklen:

Trods rekordvåd april er der allerede forøget risiko for tørke

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Efter flere dage med solrigt og blæsende vejr, er jorden blevet tør mange steder i Danmark.

I slutningen af april lød DMIs tørkeindeks på under to, men allerede nu er tallet flere steder i landet steget til mellem otte og ni, hvor ti indikerer den største risiko for tørke. Tørkeindekset for hele landet lyder i dag på 5,8, men flere steder i det østlige Nordjylland, på Nordsjælland og Bornholm er tallet noget højere og ligger omkring otte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge DR bygger tørkeindekset på en vandbalancemodel, som hver dag estimerer mængden af vand i det jordvandsmagasin, som planterne har til rådighed.

rich-media-2
Sådan ser DMIs tørkeindeks ud for den 18. maj. Grafik: DMI

Øget brandfare

Med det tørre vejr stiger risikoen for brand også. Brandfareindekset er i dag højest i Vest- og Midtjylland, på Midtfyn og Nord- og Vestsjælland, hvor vurderingen er, at der er høj risiko for naturbrande kan opstå og sprede sig.

Der har da også været flere eksempler på, at bål har spredt sig. I Fuglebjerg rykkede Midt- og Sydsjællands Brand og Redning ud til en brand, hvor gløder fra et bål med afbrænding af haveaffald endte med at antænde 15 halmballer. Det skriver TV2 Øst.

Se videoen: Voldsom brand i traktor med møgspreder

Se også:

Se videoen: Voldsom brand i traktor med møgspreder

Ved Ringkøbing i Vestjylland var afbrænding af haveaffald også årsagen til, at der gik ild i en lade. Dagbladet Ringkøbing-Skjern skriver, at flammerne først fik fat i noget tørt græs eller halm, hvorefter ilden spredte sig videre til laden.

Her bliver beboeren ifølge Midt- og Vestjyllands Politi sigtet for overtrædelse af beredskabsloven, da der ikke var udvist nok forsigtighed med afbrændingen af affaldet.