Lyt til artiklen:

L&F: Ansøgningsrunde til efterafgrøder passer ikke til virkeligheden i marken

00:00
Hastighed: ???x
02:16

- Landmændene har jo for længe siden lagt deres markplan og disponeret efter den. Og jo senere vi får udmeldingen om efterafgrøder, jo sværere bliver det at tilpasse markplanerne. Det bliver ikke bedre af dette års meget sene såning mange steder i landet. Så rammer august og septembers rigide datotyranni endnu hårdere. Jeg har sagt det mange gange før: Planter vokser og modner altså ikke, fordi der står i nogle regler, at de skal, siger Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

- Det er klart for alle, at så stort et areal med efterafgrøder er en kæmpe byrde for landmændene. Vi skal huske på, at de målrettede efterafgrøder kommer oveni et i forvejen højt efterafgrødekrav, siger formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torben Hansen opfordrer kraftigt til, at et eventuelt mindre udestående behov ikke påføres landbruget i år, men overføres til næste års indsats.

- Så vil landmanden, alt andet lige, have bedre mulighed for at planlægge sig ud af det, siger formanden for planteproducenterne i L&F.

Støtte på vej til målrettede efterafgrøder

Se også:

Støtte på vej til målrettede efterafgrøder

Restriktive miljømål

Torben Hansen mener, der er uvisheden om indsatsbehovet for blandt andet Djursland og Bornholm - hvor et internationalt ekspertpanel har vurderet, miljømålene er fastsat for restriktivt i forhold til EU-mål, er det i år særlig relevant og et eventuelt restindsatsbehov overflytte.

- Det er helt urimeligt, at der ikke er klarhed om udfaldet af opfølgning på second opinon i disse områder på nuværende tidspunkt. Det skylder man landmændene, siger formanden.

- Naturligvis er vi vores ansvar for det gode vandmiljø bevidst. Men lad os gøre det fagligt fornuftigt. Overordnet er der behov for at skrue op for de kollektive, omkostningseffektive og permanente løsninger, frem for kortsigtede efterafgrødekrav, der er en kæmpe sten i skoen for landmændene, og samtidig ofte kan være baseret på et usikkert grundlag, siger Torben Hansen.