Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Ingen spot teaser
Opret gratis profil

Har du husket at forny din tilladelse til vandboring?

30. aug. 2022 | Indrykket af SAGRO I/S

Det kan få fatale konsekvenser for en landmands indtjeningsgrundlag, hvis man ikke husker at ansøge om fornyelse hvert 15. år.

Del artiklen:

Medgivet, der er omtrent 11.000 ting, man skal huske, når man driver en gård. En af dem, som måske er smuttet i forbifarten, er, at man skal huske at forny sin tilladelse til at have markvandsboringer.

Den er særdeles vigtig, for ellers kan man risikere, at man ikke får den fornyet efter de 15 år, som er den periode, en tilladelse varer. Det betyder dog ikke, at man risikerer at få en bøde - det er sådan set meget værre: 

 - Jeg forstår da godt, hvis det ikke har stået allerøverst på prioriteringslisten. Men det kan være, at en anden landmand i nærheden også har søgt om at oppumpe vand, og så er kommunen i sin gode ret til at nægte at forny. Og det vil højst sandsynligt betyde et langt lavere indtægtsgrundlag, siger Lotte Angelica Kristensen, planterådgiver hos SAGRO.

Årsagen til, at tilladelsen kan gå til en anden, er, at der ofte kun er en afgrænset mængde vand til rådighed i et bestemt område. Og så kan kvoten være opbrugt. Det betyder samtidig, at ens egen boring skal sløjfes, fordi man ellers risikere nedsivning af forurenet vand til grundvandet.

 - Det kan let løbe op i 15.000 kr. for at sløjfe en boring. Og det er en udgift, som alene skal dækkes af landmanden, siger hun. 

Men tilladelsen er meget vigtig at have på plads; måske har en landmand i nærheden i stedet fået tilladelsen, og så kan man ikke selv få sin egen fornyet, fordi der i mange områder kun er en begrænset mængde vand til rådighed, siger Lotte Angelica Kristensen, planterådgiver hos SAGRO.

Husk også, hvor meget du indvinder

Man har måske også glemt at indberette, hvor meget vand man pumper op fra sin boring hvert år. Det er også noget, man ikke må tage let på, for det kan give problemer ift. at få sin tilladelse fornyet eller begrænset. 

For har man ikke indberettet, hvor meget vand man har pumpet op, svarer det til, at man ikke har brugt sin kvote. Landmanden kan derfor risikere at få nedsat kvoten i næste tilladelsesperiode, da der står andre landmænd i kø for at pumpe vand op til vanding, og landmanden ikke har vist at han rent faktisk har brug for sin kvotemængde.

 - Det kan igen betyde, at man mister et indtægtsgrundlag. Så det her er ikke noget, man må tage let på, og jeg har set det ske for flere landmænd. Og kommunerne er altså i deres gode ret til også at begrænse ens tilladte oppumpede mængde, siger Lotte Angelica Kristensen. 

Der er et stigende fokus på disse tilladelser, fordi vandrammedirektivets målsætninger skal nås inden 2027; noget alle EU-lande har forpligtet sig til. 

 - Jeg vil sige, at kommunerne begynder at være ret strikse grundet de reguleringer og målsætninger, der bliver sat for det danske vandmiljø. Og nu nærmer 2027 sig med hastige skridt, siger Lotte Angelica Kristensen. 

Hvad gør man så, hvis man har glemt det hele?

Men fortvivl ikke, fordi ovenstående er noget, du ikke har skænket en tanke midt i nye regler for hold af kvæg og datoer for efterafgrøder. 

 - Nu er 15 år ret lang tid, så det er let at glemme. Så hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens tilladelse stadig er gældende eller ej, kan man slå det op, eller man kan ringe til mig, og så ser vi på det, siger Lotte Angelica Kristensen. 

Her henviser hun til GEUS’ hjemmeside, hvor man kan se de givne tilladelser i et bestemt område. Man skal blot indtaste en adresse i søgefeltet. 

EU’s vandrammedirektiv er udmøntet i den danske lovgivning i Lov om vandplanlægning, og det og meget andet kan man læse mere om her.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser