Lyt til artiklen:

66 meter bom bringer vandet tættere på afgrøden

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Den er det første, der springer i øjnene på Fasterholts lyse, indbydende stand på Agritechnica. Med sin imponerende størrelse og iøjnefaldende skriggrønne blikfangsfarve kan man ikke overse DL 66.2.

Der er tale om en model to af den bom, der fik en sølvmedalje til den aflyste messe i 2021. Siden har Fasterholt forbedret og udviklet bommen, der i år står som blikfang og hensigtserklæring for fremtiden, fortæller administrerende direktør, Rikke Kjær Aslak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grunden til, vi laver bommen, er for at få vandingen længere ned mod afgrøderne, for at få mindre fordampning og udnytte vandet bedst muligt. Det er den vej, vi kigger, at vi skal finde en løsning på at få det bedste ud af vandet. Vand er en vigtig ressource, som blandt andet i Tyskland er underlagt stramme restriktioner, siger hun og understreger hensigten om stadig bedre og mere præcis vanding.

DL 66.2 er, som navnet antyder, en bom på 66 meter, der vander ud i 72 merters spredebredde med dyser for hver 2,25 meter. Bommen er en hydraulisk teleskopbom.

rich-media-2
Bommen står imponerende på standen. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Konceptet er i sin sølvvindende version et testet i Tyskland med gode resultater, og selv om version to nu står klar på messen, er der endnu et stykke vej til markedet.

- Flere har allerede spurgt til, hvornår de kan købe den. Det er klart, at der er vildt mange tests, der skal laves nu, og drømmen er, at vi kan sælge af dem til sæson 2025, men det er testene, der bestemmer det, siger Rikke Kjær Aslak.

Hun løfter desuden sløret for, at prototypen fortsat kan og skal udvikles. Blandt andet med softwarestyring på hver enkelt dyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den dækker jo et bredt område, hvor den ene side kan have helt andre vandingsbehov end anden anden, så der skal man via GPS kunne slukke nogle af dyserne, siger hun.

Målet for bommen er i første omgang Frankrig, Holland og Tyskland, hvorfra der allerede er interesse, idet landende har strengere vandingsregler, end vi har herhjemme. Dermed ikke sagt, at bommen ikke har et marked i Danmark, men det er ikke der, fokus for bommen er i starten.

Og farven? Skærmene får naturligvis den velkendte orange farve, mens bommens farve endnu ikke er besluttet.

rich-media-4
Dyserne kommer tættere på afgrøden, og er monteret for hver 2,25 meter. Foto: Theis Meilby Eriksen.