Tid, penge og effektivitet. Det er, hvad det handler om i landbruget, og det er netop de elementer, som Fasterholt Maskinfabrik i Brande havde i tankerne, da man udviklede den sandsynligvis største selvkørende vandingsmaskine i verden. Den kan vande enorme arealer og derfor skal den ikke flyttes særligt tit.

Fasterholt FM 5500 Hydro er det fulde navn på den imponerende størrelse, som Fasterholt bringer med til Herning som producentens tostjernede nyhed. Den kan leveres med en slange på op til en kilometers længde og en diameter på 125 mm. Dermed er den målrettet landmænd med lange marker, for kun de kan udnytte den enorme kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved normal vanding vil maskinen være ca. 40 timer om et træk, og så vil der være vandet 8-10 hektar, afhængig af pumpetryk. Altså en stor besparelse med de få flytninger.

Fasterholt FM 5500 er bygget op over en kraftig undervogn, der er monteret med hydrauliske bremser for at gøre vejtransport lovlig. For fremdriften af maskinen står en lille dieselmotor på 6,5 heste, der med et forbrug på 0,6-0,9 liter diesel i timen sørger for indkørselshastigheder fra 10-80 meter i timen. Dieselmotoren trækker et hydraulisk system, der giver fremdriften og sikrer olietryk nok til også at trække det hydrauliske tromletræk. Fasterholt FM 5500 kan dog også leveres med turbinetræk og oliepumper, kendt fra de mindre Fasterholt Hydro modeller.

Selve maskinens funktioner er styret af det kendte Nortoft program. Sporvidden er to meter. Den er 2,65 m bred, 4,25 m høj og 12,6 m lang. Totalvægten bliver, når den er fuld af vand, 17 tons.