Blandt fødevareminister Dan Jørgensens (S) mål omkring dyrevelfærden er at sænke pattegrisedødeligheden.

? Vi har også udfordringer i økologi på det punkt, og vi bakker fuldt og helt op om ministerens mål, lyder reaktionen fra direktøren i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dødeligheden hos pattegrise i konventionel svineproduktion er cirka 25 procent, mens den i økologisk frilandsproduktion er cirka 33 procent.

- Økologiske gris har det rigtig godt, mens de lever, løber udenfor og har god plads. Men vi mister også for mange pattegrise i dag. Vi har mange indsatser i gang, men vi møder ministerens krav positivt, og vil arbejde med. Det er netop fødevareministerens rolle at udfordre fødevareerhvervet med samfundets krav til dyrevelfærd og miljø og bidrage til løsninger, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Han forklarer den høje dødelighed således:

- En af de væsentligste årsager er, at økologer i dag ikke har eget avlsarbejde, men bruger samme svineracer udviklet til konventionel produktion. Søerne kan få flere grise, end de har patter til, og de er ikke avlet efter gode moderinstinkter. Når soen går frit sammen med ungerne, bliver det et problem, siger Paul Holmbeck og fortsætter:

- Men her har vi en fælles sag med konventionelle producenter. Vi efterlyser samarbejde med den konventionelle svineproduktion om et avlsarbejde, hvor der fødes færre, men mere robuste pattegrise, som kan klare mere naturlige forhold. Og hvor søer har bedre moderinstinkter. Også derfor hilser vi ministerens fokus på sagen velkommen, for der er brug for, at et større maskineri sættes i gang for at løse dette problem, siger Paul Holmbeck.