En rapport viser, at danskere, der bliver syge af salmonella, i høj grad har hentet bakterien i udlandet. Det skriver videnskab.dk.

Rapporten fortæller, at der i 2012 blev registreret 1.198 danskere, som havde fået en salmonellainfektion. Det svarer til 21 tilfælde ud af 100.000 borgere. Det er ifølge DTU Fødevareinstituttet lidt mere end det rekordlave tal i 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knap halvdelen af alle salmonellainfektioner starter dog ikke herhjemme, men på ferier i lande som Thailand, Egypten og Tyrkiet.

Dansk svinekød er den hyppigste smittekilde til salmonella-infektioner i Danmark. Det danske svinekød står således for otte procent af salmonellatilfældene i Danmark. Den anden mest hyppige smittekilde er dansk oksekød. Dansk oksekød står således for syv procent af tilfældene i 2012.

Ingen salmonella i kylling

Rapporten viser også, at det ikke kan påvises, at dansk kyllingekød har forårsaget salmonellatilfælde i 2012. DTU Fødevareinstituttet skriver i en pressemeddelelse, at den lave forekomst kan skyldes, at dansk ret siden 2008 har krævet, at fersk kyllingekød er salmonellafrit, når det bliver solgt.

- I løbet af de seneste 20 år har Danmark haft stort fokus på at reducere salmonella på gårdene, samt på slagterierne. Vi er glade for at se, at indsatsen har nedbragt salmonellasmitten fra dansk kyllingekød til tæt på nul. EU har også fokus på salmonella og har sat mål for niveauet af salmonella i æglæggende flokke og slagtekyllinger, siger Anne Wingstrand fra DTU Fødevareinstituttet til videnskab.dk.