EU-Kommissionen vil skærpe opsynet med den europæiske fødevarekontrol med en større gennemskrivning af de regler, der kontrollerer dyr, planter og frøs vej fra jord til bord.

Pakken skal indføre bedre systemer til at opdage og kontrollere sygdomme hos dyr og planter og give EU-Kommissionen større mulighed for at gribe ind fra centralt hold, hvis der opstår farer, der truer flere EU-lande, hvad enten det drejer sig om en skadedyrsinvasion fra tredjelande eller om sygdomsudbrud i de europæiske dyrebesætninger.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knap 70 eksisterende lovtekster bliver til fem nye forordninger, der skal give medlemslandene mere ens kontrolsystemer, blandt andet for at undgå sager som den hestekødsskandale, som er rullet over Europa i år.

Samtidig skal bøder for bevidst snyd og manipulation med de europæiske madvarer i fremtiden mindst stå mål med det udbytte, som bagmændene har tjent på deres svindel 

- Forbrydelse må ikke kunne betale sig, understregede sundheds- og forbrugerkommissær Tonio Borg, da han fremlagde sine forslag i dag i Bruxelles.

Ødelæggende for små og gamle sorter

I månederne op til forslagets offentliggørelse har grønne organisationer, frøsamlere og økologer i mange EU-lande været på barrikaderne for at protestere mod den del af forslaget, der regulerer registreringen og markedsføringen af frø.

De frygter, at de nye regler ville være ødelæggende for små og gamle sorter og dermed gå ud over mangfoldigheden i det europæiske landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye regler er dog blevet justeret til at tage hensyn til deres bekymring og lemper nu i vidt omfang kravene til test og registrering af historiske arter, ligesom frøvirksomheder med op til ti mand og 15 millioner kr. i omsætning frit vil kunne markedsføre alle de frø, de vil, som ’nichesorter’.

- Dette er ikke at lægge tungere byrder ned over dem. Det er at gøre dem lettere, siger EU-kommissær Tonio Borg.

Men ifølge formanden for Frøavlerne under Landbrug & Fødevarer er EU-Kommissionen gået for langt i forsøget på at imødekomme klagerne og åbnet for for stort salg af ikke-kontrollerede frø.

- Lige nu er der en utrolig stor tillid til det europæiske system. Men af politiske grunde er man nu gået væk fra det videnskabelige og faglige og har erstattet det med noget, der ikke kan kontrolleres. Jeg frygter, at det kan være ødelæggende for industrien, siger Thor Gunnar Kofoed.