EU-Kommissionen har i går fremlagt svaret på de dna-prøver, som kortlægger omfanget af den europæiske hestekødsskandale. Lige knap fem procent af de 4.144 oksekødsprodukter, der har været gennem laboratoriet i de 27 EU-lande, indeholdt mere end én procent hestekød.

Det er franskmændene, der spiser mest hest uden selv at vide det. Her testedes hvert ottende produkt positivt. Næstværst står det til i Grækenland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som allerede oplyst fra Fødevareministeriet er der i Danmarks tilfælde kun fundet mere end én procent hestekød i oksekødet hos et enkelt slagteri. Her gjaldt det til gengæld ni ud af 29 udtagne prøver.

EU’s forbruger- og sundhedskommissær hæfter sig ved, at der i samme omgang er blevet testet for medicinrester fra phenylbutazon, der bruges som penicillin til heste, men kun er godkendt til behandling af meget voldsomme betændelsestilstande hos mennesker.  Kun 0,5 procent af de testede hestekroppe indeholdt den slags medicinrester.

Flere skandaler

- Fundene fra i dag viser, at dette er et spørgsmål om fødevaresvindel og ikke fødevaresikkerhed. Det er nu af den største vigtighed for den europæiske økonomi at få genskabt de europæiske forbrugeres og vores handelspartneres tillid og tiltro til vores fødevarekæde efter denne mærkningssvindelsag, siger EU-kommissær Tonio Borg.

På fredag mødes eksperter fra alle EU-landene med Kommissionens folk for at diskutere resultaterne og en eventuel opfølgning.

I mellemtiden fortsætter skandalerne med at rulle over hele Europa. I sidste uge bad de hollandske myndigheder firmaet Willy Selten om at trække 50.000 tons kød tilbage, der var solgt til over 500 europæiske virksomheder. Det hollandske firma, der stod bag den omfattende svindel, blev tidligere i dag erklæret konkurs af en domstol i den hollandske by Den Bosch.