Abonnementsartikel

Op mod 3.000 konventionelle landmænd bliver tilbudt et gratis økologi-tjek. Nu er turen kommet til Herning.

Op mod 3.000 landmænd fordelt på 12 kommuner over hele Danmark bliver tilbudt et økologisk omlægningstjek for at sikre drikkevands-interesser, og nu er turen kommet til Herning-området. I disse dage får 200 landmænd en gratis vurdering af konsekvenserne af at lægge om til økologi.

- Økologisk drift er en oplagt mulighed for landmænd, der har jord i natur- og drikkevandsfølsomme områder. Det kan give det enkelte landbrug bedre udviklingsmuligheder. Et omlægningstjek er en helt uforpligtende vurdering af gårdens potentiale for økologisk drift, siger Mads S. Vinther, projektleder i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drikkevand tæller

Omlægningstjekket har en værdi af mellem 3.000 og 8.000 kroner, men det er gratis for landmændene, fordi projektet er støttet af EU og Fødevareministeriet. 

Ifølge projektleder Mads S. Vinther, Økologisk Landsforening, er det beskyttelsen af drikkevand, der primært er i fokus hos de fleste af de 12 kommuner i projektet.

- Det er egentlig en meget simpel logik, der ligger bag: Når der ikke bruges sprøjtegift på markerne, så siver der heller ikke giftrester ned i det drikkevand, der bliver dannet under dem. Men det er første gang, at kommunerne bruger økologi målrettet for at beskytte drikkevandet, siger Mads S. Vinther.

Deltager-kommunerne

De 12 kommuner, der deltager, er Odense, Svendborg, Lejre, Horsens, Århus, Herning, Holstebro, Randers, Syddjurs, Norddjurs, Aalborg og Struer.

Natur- og Landbrugskommissionen har anbefalet, at dette pilotprojekt med de 12 kommuner bliver bredt ud til alle landets 98 kommuner.