3.000 landmænd over hele landet bliver spurt, om de vil overveje omlægning til økologi for at beskyte natur- og drikkevandsressourcer.

Bag anmodningen står 12 af Danmarks 98 kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et led i projektet Lokal Grøn Vækst tilbyder Økologisk Landsforening sammen med 12 af landets kommuner op mod 3.000 konventionelle landbrug landet over et gratis øko-omlægningstjek.

Fælles for gårdene er, at de ligger i områder med særlige natur- eller drikkevandsinteresser. Indsatsen foregår i samarbejde med 12 af landets kommuner.

Drikkevand i fokus

Ifølge projektleder Mads S. Vinther, Økologisk Landsforening, er det beskyttelsen af drikkevand, der primært er i fokus hos de fleste af de 12 kommuner i projektet.

- Det er egentlig en meget simpel logik, der ligger bag: Når der ikke bruges pesticider på markerne, så siver der heller ikke pesticider ned i det drikkevand, der bliver dannet under dem. Men det er første gang at kommunerne bruger økologi målrettet for at beskytte drikkevandet, siger han.

97 tjek i Syddjurs

I Syddjurs Kommune har 97 konventionelle landmænd og lodsejere allerede takket ja til et øko-omlægningstjek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 12 kommuner, hvor øko-landmænd bliver tilbudt omlægningstjek er Odense, Svendborg, Lejre, Horsens, Århus, Herning, Holstebro, Randers, Syddjurs, Norddjurs, Aalborg og Struer.