Kæmpesagen om sammenblanding af heste- og svinekød i deklareret oksekød er ikke en sag om brud på fødevaresikkerheden, men en sag om svindel.

Det fastslog fødevareminister Mette Gjerskov (S) i et samråd i Folketingets fødevareudvalg onsdag. Det betyder dog ikke, at hun ser mildt på skandalen, der har bredt sig ud over hele Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Svindel og fusk er uacceptabelt, sagde Mette Gjerskov, som tilføjede, at i nogle af de sager, myndighederne har afsløret, er der tale om sjusk. Andre gange har det været fusk.

- Der er forskel på den store svindel og den lille sjusk, sagde Mette Gjerskov.

Tro mod deklarationer

Hun har nu indkaldt fødevarebranchen til et møde 2. maj for at forhindre gentagelsestilfælde, hvor der er hest i pizzaen eller svin i oksekødet.

- Jeg vil drøfte, hvordan vi sikrer, at vi kan stole på varedeklarationerne, sagde Mette Gjerskov.

- Intet tyder på, at der har været sundhedsfarer, men det ændrer ikke på, at når man kan svindle med mærkning, er der også andet, der kan gå galt. Det anerkender jeg fuldt ud, sagde Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analyse-resultater

Hun tilføjede, at ligesom myndighederne ikke kontrollerer, om et antikvarisk møbel i virkeligheden bare består af finer, så bør det heller ikke være en sag for myndighederne at finde ud af, hvad der er i et produkt.

- Det skal ikke være sådan, at myndighederne skal finde ud af det ved hjælp af dna-prøver. Tingene skal håndteres, inden vi når så langt, sagde Mette Gjerskov.

På samrådet fortalte Mette Gjerskov, at de danske fødevaremyndigheder i forbindelse med sagen udtog 99 prøver i det, der burde være oksekød. 70 af de 99 prøver var stikprøver, mens 29 prøver stammede fra en sag, hvor myndighederne vidste, at der kunne være problemer.

Ko bliver til so

- Ud af de 70 tilfældige prøver var der hest i de tre og svin i ti prøver. Vi står altså og kigger på ko, men finder hest og so, og det er bare ikke godt nok. Sagerne om hestekød skyldes sjusk, men ud af de ti prøver, der indeholdt svinekød, var andelen af svin i de seks prøver over én procent. Det er ikke sjusk men fusk, fastslog Mette Gjerskov.

Blandt de 29 prøver, der stammede fra en hestekøds-sag, var der over én procent hest i ni prøver og under én procent hest i otte prøver, oplyste ministeren, som også har draget en anden lære af hele sagen. -Den har vist, hvor meget fødevarer bliver transporteret over grænser, og hvor vigtigt det er, at myndighederne samarbejder, sagde Mette Gjerskov.