Lyt til artiklen:

SF stiller spørgsmålstegn ved dyrevelfærden hos danske mink

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Dyrevelfærdsordfører hos SF, Carl Valentin, er oprørt over nogle billeder han har set fra en dansk minkfarm taget at organisationen Anima i starten af november.

I følge Anima viser billederne fra farmen betændte bidsår omkring øjet, dyr indsmurt i blod fra snuden og langt ned af maven og dyr ude af stand til at rejse sig. Billederne dokumenterer også stereotyp adfærd, skriver Anima.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Carl Valentin ønsker svar på, hvordan fødeministeren vil stoppe den behandling af mink, som fremgår af billeder fra den hidtil største undersøgelse af pelsproduktion i Europa, der angiveligt viser danske mink fra 2023 med et voldsomt betændt bidsår omkring øjet, dyr indsmurt i blod fra snuden og langt ned af maven, dyr ude af stand til at rejse sig og stereotyp adfærd?, skriver Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsindkaldelsen på vegne af SF.

Carl Valentin henvises til pressemeddelelse fra november "Danske mink lider igen", som blev udsendt af Anima.

Maskinbladet har spurgt Anima, hvor og hvordan de har taget billederne af minkene. Men det har Anima ikke ønsket at svare på. Organisationen hævder, at billederne er taget på en dansk minkfarm, uden dog at komme geografien nærmere. De har heller ikke ønsket at fortælle, om de har fået tilladelse til at fotografere, eller de har brudt ind på farmen.

20 europæiske lande, inklusive 15 EU-lande, har allerede indført forbud. Der avles dog stadig omkring 10 millioner pelsdyr årligt i Europa. Der er i Danmark fire minkfarme med dyr ifølge det centrale husdyregistrering (CHR).

52.178 danskere har skrevet under på borgerforslaget Fur Free Europe, der i alt nåede 1,5 millioner underskrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1,5 millioner underskrifter mod pelsavl

Se også:

1,5 millioner underskrifter mod pelsavl

Fødevareminister, Jacob Jensen har tidligere modsat sig et forbud mod minkavl.

- Ved at spænde ben for et EU-forbud gør regeringen sig ansvarlig for, at pelsdyr i hele EU fortsat må lide frygteligt. Jeg synes vores minister bør kaste et grundigt blik på de nye billeder og spørge sig selv, om han virkelig kan stå på mål for dem, siger Joh Vinding, direktør hos Anima.

Samrådet finder sted den 11. januar 2024.

Litauen har som det 20. land i Europa forbudt pelsdyravl. Den Litauiske præsident Gitanas Nauseda har underskrevet en lov, som betyder at landets 40 minkfarme og 30 chinchilla-pelsfarme skal lukke inden 2027.

Det tyvende europæiske land forbyder pelsavl

Se også:

Det tyvende europæiske land forbyder pelsavl

Mens fire minkfarme genåbnede i 2023, var Bygningsstyrelsen i fuld gang med at nedrive hovedparten af de danske minkfarme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Brogårds minkfarm i Naur var en af de første farme, som blev ramt af covid. Nu er han en af de første minkfarme som bliver revet ned.

40 år som minkfarmer slutter nu med nedrivning

Se også:

40 år som minkfarmer slutter nu med nedrivning