Abonnementsartikel

To kandidater vil efterfølge Evald Vestergaard som formand for Økologisk Landsforening.

Der bliver med sikkerhed kamp om at efterfølge Evald Vestergaard som formand for Økologisk Landsforening.

Da Evald Vestergaard bebudede, at han ikke stiller op, når der er generalforsamling i foreningen den 1. og 2. marts, kom Per Kølster ret hurtigt på banen som kandidat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næstformanden er klar

Nu melder Jens Krogh sig også i feltet. Jens Krogh er ikke ukendt med, hvordan Økologisk Landsforening fungerer. Han har været næstformand i ti år, og for seks år siden stillede han op til formandsvalget mod Evald Vestergaard - og tabte.

Nu prøver den 51-årige vestjyde igen.

- Hvis jeg bliver formand, vil jeg bestræbe mig på, at vi bliver synlige lokalt og får skabt nogle møder, hvor vores medlemmer kan diskutere tingene, uanset om det er landmænd, forbrugere eller virksomhedsejere. Vi har brug for, at dem, der vil økologi, sætter sig sammen og får snakket om, hvilke udfordringer, der er fremover. Vi leverer meget af det, samfundet efterspørger, men vi har svært ved at få det honoreret, siger Jens Krogh, som har 120 malkekøer og har været økolog siden 1995.

- Jeg har været aktiv i Økologisk Landsforening i mange år, og derigennem har jeg et netværk og en erfaring, som jeg kan bruge som formand. Jeg er bevidst om, at man som formand skal samle hele foreningen og afstikke den fremtidige kurs, siger Jens Krogh.

Med i flere udvalg

58-årige Per Kølster er tilfreds med, at der nu bliver kamp om formandsposten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er godt med noget diskussion, for der vil altid være forskellige opfattelser af tingene. Den demokratiske del har kun godt af at blive ”nurset”, siger Per Kølster.

Han har ikke tidligere været medlem af Økologisk Landsforenings bestyrelse, men han har siddet med i flere udvalg med relation til landsforeningen og økologien, og han konstaterer, at han har været med siden økologiens barndom.

Per Kølster mener, at han har en idealistisk tilgang til økologien.

- Og så er jeg optaget af, at vi skal have smør på brødet. Vi står i en tidsalder, hvor vi på en måde er nødt til at være meget pragmatiske for at få dagligdagen til at fungere, samtidig med, at vi har en stor mulighed for at være trendsættende i forhold til, hvordan fødevareproduktionen ser ud fremover, siger Per Kølster, som dels er selvstændig brygmester, dels passer en nordsjællandsk avlsgård, der er ejet af Aarstiderne.

På plads i bestyrelsen

Mens Jens Krogh allerede er medlem af Økologisk Landsforenings bestyrelse - det er en forudsætning for at blive valgt som formand - skal Per Kølster på generalforsamlingen først vælges til bestyrelsen, inden han kan indgå i formandsvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landsforeningen har 12 generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Halvdelen er på valg i år. Foruden Evald Vestergaard genopstiller Hans Jørgen Kristensen ikke. Det gør til gengæld Randi Kok, Mette Meldgaard, Karsten Kjærgaard og Lars Quist Ibsen.