Randzonerne skal give kompensation til lodsejerne, men den kompensationsordning kan først indføres, når de statslige vandplaner er klar, og det kan forsinke indførelsen af randzonerne. Det påpeger flere politikere ifølge Altinget.dk.

Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock, siger til Altinget.dk, at hun vil spørge fødevareminister Mette Gjerskov, hvad de ugyldige vandplaner betyder for randzone-kompensationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kompensationen forudsætter, at vandplanerne er vedtaget. Nu er de suspenderet, og så må ministeren svare på, hvad det her betyder for landmændene. Der er nogle, som er økonomisk trængte, og som risikerer at komme i klemme, siger Mette Bock til Altinget.dk.

Afvent kommissionens arbejde

Mette Bock mener ikke, det er nok at sende vandplanerne i en ny høring. De skal med i Natur- og Landbrugskommissionens arbejde.

Venstres miljøordfører Henrik Høegh vil også rejse sagen om randzoner og vandplaner i et kommende samråd med ministeren, og Henrik Høegh forventer, at randzoner først bliver udlagt, når der er mulighed for kompensation.

Støtte en forudsætning for loven

Også juraprofessor Peter Pagh mener, at støtteordningen er en væsentlig del af randzoneloven.

- Jeg kan ikke læse bemærkningerne på anden måde, end at støtteordningen er en betingelse for at anvende loven. Det er klart, at i det øjeblik, at vandplanerne er gyldigt vedtaget, så er betingelserne i randzoneloven igen opfyldt, men i øjeblikket er planerne ugyldige. De skal først ændres og i ny høring, siger Peter Pagh til Altinget.dk.