Landmænd, der etablerer de 10 meter brede randzoner omkring vandløb, vil få udbetalt kompensation. Fødevareministeriet oplyser, at EU-Kommissionen har godkendt, at kompensations-ordningen er gyldig.

 - Jeg er meget tilfreds med, at EU-Kommissionen som forventet har givet grønt lys for, at landmændene får kompensation for randzonerne. Der har været rejst en masse unødig tvivl om kompensationen, men med meldingen fra EU-Kommissionen får vi manet den usikkerhed i jorden, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uskønt forløb

Forudsætningen for at få kompensation for randzonerne er dog, at der er gyldige vandplaner. De er - som bekendt - ikke klar endnu, men Fødevareministeriet oplyser, at randzonekompensationen godt kan betales med tilbagevirkende kraft.

Hos Landbrug & Fødevarer er viceformand Lars Hvidtfeldt tilfreds med meldingen fra EU og ministeriet.

- Gennem de seneste uger har der været total forvirring og uklarhed om hvorvidt der var kompensation for randzonerne eller ej. Det har mildest talt været et uskønt forløb, siger Lars Hvidtfeldt.

Landmænd er gidsler

Han tilføjer, at Landbrug & Fødevarer stadig ikke bakker op om randzonerne.

- Det er problematisk, at udbetalingen kan blive forsinket, hvis vandplanerne ikke bliver godkendt. Og det er langtfra sandsynligt, at vi får gyldige vandplaner i år, når planerne først skal sendes i seks måneders høring, før den videre proces. På den måde bliver landmændene taget som gidsler i hele cirkusset om vandplanerne – og det er ikke fair. Ministeren bør sørge for at udbetalingen sker som forventet i 2013, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at Landbrug & Fødevarer stadig vil kæmpe mod randzonerne, som Lars Hvidtfeldt kalder urimelige og uden fagligt belæg.