Miljøministeren og fødevareministeren har nu fundet ud af, hvordan man skal klare, at vandplanerne er blevet kendt ugyldige. Det betyder, at landmænd først skal dyrke miljøafgrøder på 140.000 hektar i dyrkningssæsonen 2014-2015.

Men randzonerne skal overholdes, og vådområdeprojekter og vandløbsrestaureringer kan fortsætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturen kan ikke vente

Der har siden været en del usikkerhed om, hvordan Natur- og Miljøklagenævnet afgørelse om vandplanernes ugyldighed ville påvirke andre miljøtiltag, og det er noget af den usikkerhed, ministrene nu kommer i møde.

  -Det er godt for miljøet, at de fleste miljøforbedringer kan fortsætte, selv om vandplanerne midlertidigt er ugyldige. Naturen kan ikke vente med at få det bedre, og med dagens beslutninger sikrer vi, at situationen med vandplanerne ikke forsinker de fastlagte miljøtiltag mere end højst nødvendigt, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Jura og lovgivning

Når dyrkning af miljøafgrøder på 140.000 hektar må udskydes, skyldes det, at de juridisk er bundet op på vandplanerne, og da de er ugyldige, er der ikke længere juridisk grundlag for at indføre dem. Randzonerne er indført ved en lov, men de er ikke afhængige af vandplanerne, og derfor gælder de stadig. Vådområdeprojekter og vandløbsrestaureringer kan fortsætte, så snart nogle bekendtgørelser er ændret.

Væk med zoner og planer

Viceformand Lars Hvidtfeldt fra Landbrug & Fødevarer mener, at udmeldingen fra miljø- og fødevareministeren bare er en mellemregning, og Landbrug & Fødevarers opfordring er stadig at begynde helt forfra med vandplanerne. Med hensyn til randzonerne, så er de ti meter brede bræmmer langs vandløb og kanaler ikke målrettet nok.

Man kan få mere miljø for færre penge ved at droppe randzonerne, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han konstaterer, at kravet om efterafgrøder er udskudt til 2014/2015.

- Vi vil kæmpe videre for, at kravet bliver helt ophævet i de kommende vandplaner. Der er tale om et krav, der er meget dyrt for landmændene, og som mange steder slet ikke giver bedre miljø, siger Lars Hvidtfeldt.