Ideen om, at fremtidens landmand ikke selv ejer jorden, men at kapitalfonde kan overtage, er faldet i god jord flere steder i landbruget. Blandt andet har formanden for de fynske landmænd i Centrovice, Niels Rasmussen, bakket op om ideen.

Lige så positive toner lyder der ikke fra det sønderjyske, hvor landboformand Christian Lund kalder den ejerform for en nødløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-  Det er ikke en model, som jeg har særlig meget tiltro til. For mig er det svært at tro på, at landmænd i bred forstand, kan se sig selv som ansatte på fondsejede storbrug. For os er det utroligt motiverende at være ledere af vores egen virksomhed - at have foden under eget bord. Det er en rodfæstet del af bondekulturen, som har udviklet sig, siden stavnsbåndet blev ophævet for præcis 224 år siden netop i morgen den 20. juni, siger formanden for Sønderjysk Landboforening.

Andre alternative ejerformer kan bruges

Han fremhæver, at bondekulturen har været med til at drive det så vidt, at den kinesiske præsident, Hu Jintao, nævnte i sin tale ved sit officielle besøg i Danmark i sidste uge, at Danmark især er kendt for landbrug, husdyrbrug, fødevarekvalitet og bioenergi. 

- Alt dette har efter min overbevisning nået sit høje niveau, fordi frie selvstændige landmænd har skabt den basis af sunde råvarer fra landbrugsproduktionen, der skal til for, at de store fødevareindustrier Arla, Danish Crown med flere og bioteknologi-virksomhederne har udviklet sig, siger Christian Lund.

Han håber, at fremtidens landmænd vil finde ejerformer, hvor landmanden stadig ejer sin egen virksomhed.

- Finansieringskravene er store til en moderne landbrugsvirksomhed. Men derfor behøver den vel ikke at blive fondsejet? Der findes mange mellemformer for ejerskaber, som i højere grad kan sikre et stærkt med-engagement fra driftslederens side. Det kan være I/S, ApS, sharemilking, ejerpant ved salg og så videre. Grundforudsætningen skal blot altid være opfyldt. Prisen på ejendommen skal fastsættes, så afkastet kan forrente den investerede kapital og give afkast til ejeren, siger han.