Lyt til artiklen:

Her er tendenserne, der får betydning for landbruget i 2024

00:00
Hastighed: ???x
00:32

BKT er en af verdens førende producent af terrængående dæk med særlig fokus på landbrug. Virksomheden kommer nu med et bud på de 10 makrotendenser, der vil forme landbruget i Europa i 2024.

  1. Stigning i reduceret jordbearbejdning
    Med støtte fra EU-politikker vil minimal jordbearbejdning og såning uden jordbearbejdning opleve en markant stigning i løbet af det år, der netop er begyndt. Regenerativt landbrug prioriterer minimal jordforstyrrelse, samtidig med at der lægges vægt på øget biodiversitet i jordbunden og regenerering af muldlaget. Denne tilgang omfatter forskellige teknikker, såsom landbrug uden jordbearbejdning, reduceret jordbearbejdning, sædskifte og mange andre.
  2. Stigende priser på nogle markafgrøder
    På trods af de meget svingende markedspriser er det muligt at antage en kommende prisstigning på europæisk plan for visse afgrøder: De mest sandsynlige er majs, byg, hvede og sojabønner. Denne opadgående prisudvikling vil i høj grad være forbundet med udsættelsen af igangværende geopolitiske konflikter i kombination med en mulig nedgang i den oversøiske produktion.
  3. Spredning af dækafgrøder
    De såkaldte dækafgrøder bruges typisk til at øge jordens frugtbarhed og imødegå omkostningerne ved kunstgødning. Desuden stiger den mulige indkomst fra ensilageafgrøder, især fra lucerneproduktion.
  4. Grønt lys for brug af glyphosat indtil december 2034
    Opretholdelse af den konventionelle ukrudtsbekæmpelsesmetode vil dog ikke påvirke alternativ og økologisk produktion, som stadig vokser støt og kraftigt.
  5. Mere omfattende brug af teknologier til præcisionslandbrug
    Der forventes en mere udbredt anvendelse af digitaliserede løsninger i landbruget, især dem på indgangsniveau, som er lette at implementere og overkommelige i pris, med det formål at gøre det muligt for landmænd at definere præcise mængder vand, pesticider og gødning, optimere udbyttekvalitet og produktivitet.
  6. Fald i traditionel jordbearbejdning
    Til fordel for minimal jordbearbejdning i et år, der stadig forventes at få lave mængder nedbør.
  7. Stigning i variabel dosering inden for præcisionslandbrug
    Variabel dosering (VRT) giver mulighed for anvendelse af vand, næringsstoffer og anden tilførsel med variabel dosering på en mark. Der er således ikke længere behov for at foretage flere gennemkørsler i et område eller konstant ændre maskinernes doseringsindstillinger.
  8. Markedet for brugte landbrugstraktorer er fortsat stærkt
    Denne tendens vinder terræn i forhold til at udsætte indførelsen af eftersyn af landbrugsudstyr, mens efterspørgslen efter nye traktorer falder efter de sidste års kraftigt stigende salg.
  9. Lille stigning på markedet for IoT-enheder
    Udstyret med flere sensorer, der kan indsamle og transmittere data i realtid for at håndtere så forskellige opgaver som overvågning af jordtemperatur, fugt, husdyr og planter. IoT forenkler også fjernovervågning af gårdene, hvilket reducerer omkostningerne og giver mulighed for mere nøjagtige indgreb.
  10. Energiomstilling
    Vi vil se en afgørende stigning i mutationsudbuddet i maskinkomponenternes drev og landbrugsudstyr generelt: Hydraulisk og mekanisk styring vil blive forbundet eller endda erstattet af fuldelektriske løsninger.