Abonnementsartikel

Økologiske kvægbønder jagter bæredygtigt protein til deres dyr. I et nyt forsøg sker det ved at riste danske hestebønner og lupiner i et 11 meter langt rør fra USA.

I samarbejde med Videncentret for Landbrug er folkene på Østergaard I/S på jagt efter bæredygtigt protein til egne og kollegernes køer. Det foregår ved at varmebehandle danske lupiner og hestebønner i et 11 meter langt rør – en såkaldt amerikansk toaster - som netop har taget turen over Atlanten.

Køer har brug for masser af protein i deres foder, for at kunne producere mælk. Men traditionelt har foderproteinet bestået af importeret soja fra Sydamerika og Kina. Det er dyrt og ikke særligt bæredygtigt på grund af den lange transport. Derfor ønsker de økologiske mælkeproducenter i højere grad selv at kunne producere deres foderprotein.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Lupiner og hestebønner er gode proteinkilder og særligt hestebønner kan dyrkes i Danmark med et fornuftig udbytte. Men køernes maver kan ikke udnytte dem fuldt ud, med mindre de gennemgår en varmebehandling først. Og det er den varmebehandling, som vi afprøver med den amerikanske toaster, forklarer økologikonsulent Kirstine Flintholm, Videncentret for Landbrug, Kvæg, til vfl.dk.

I forsøget testes hvilken temperatur og hastighed, som er optimal, når det er hestebønner og lupiner, der varmebehandles. Derudover vurderes det, hvor meget energi der bruges til processen, og om det vil kunne svare sig økonomisk at anvende toasteren. 

Med varmebehandlingen forventer Videncentret for Landbrug at proteinværdien kan forøges med 20-40 procent. Hvis afprøvningen falder godt ud, kan gårdanlæg til toasting give de danske husdyrproducenter en rigtig god mulighed for selv at forbedre proteinkvaliteten og bæredygtigheden af økologisk hjemmedyrket foder.