Abonnementsartikel

42 af landets førende naturforskere giver politikerne klar besked: Vi skal have mere natur i Danmark, hvis tilbagegang for dyr og planter skal stoppes.

Danmarks dyr, fugle og blomster mangler plads. Der skal skaffes mere plads til naturen, hvis Danmark skal nå målet om at stoppe tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed. Det er hovedkonklusionen i en rapport som præsenteres i dag. Der oplyser DR Nyheder.

Hele 42 forskere står som forfattere til rapporten Danmarks Natur frem mod 2020, som i dag udgives af Det Grønne Kontaktudvalg. Det er hele eliten af danske naturforskere, som afleverer et klart budskab til politikerne. Naturen skal have mere plads, hvis det skal lykkes stoppe tilbagegangen i biodiversiteten inden år 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug og Skovbrug har førsteret

- Der er mange arter, som har det svært i det ensformige landskab, som vi mennesker har skabt. Dem er vi nødt til at give mere plads i fremtiden, siger en af forfatterne, seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet til DR.

Forskerne konstaterer, at det er en udbredt misforståelse, at Danmark er et af verdens førende lande, når det gælder bevarelse af biodiversitet, mangfoldigheden af liv. 20-40 procent af vores dyre- og plantearter er truet, og Danmark klarer sig bemærkelsesværdigt dårligt i sammenligning med andre europæiske lande.

Hovedproblemet er mangel på plads til naturen. Hele det danske landskab er inddelt i zoner, som er tilpasset menneskelige formål. Det effektive landbrug og skovbrug har førsteret. Der mangler naturzoner, hvor biodiversiteten har førsteprioritet, mener forfatterne til den ny rapport.