Lyt til artiklen:

Ni ud af ti i landbruget prioriterer naturen højt på deres bedrifter

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Landbrugsstyrelsen har lavet en ny rundspørge, der placerer natur, miljø, biodiversitet og klima på højde med hensynet til fødevareproduktion og bedriftens økonomi.

I en pressemeddelelse oplyser styrelsen, at undersøgelsen viser, at 95 procent af de adspurgte landbrugere svarer, at det er enten vigtigt eller meget vigtigt at tage hensyn til naturen på deres bedrift. Over 85 procent siger det samme om biodiversitet. Til sammenligning vurderer 88 procent af landbrugerne, at hensynet til en sund økonomi på bedriften er vigtigt eller meget vigtigt, mens tallet for hensyn til fødevareproduktion er 71 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultaterne i undersøgelsen giver et værdifuldt pejlemærke til os om landbrugernes interesse i at deltage i den grønne omstilling. Det er afgørende, at landbrugere deltager med en aktiv indsats, hvis vi skal komme i mål. Her spiller Landbrugsstyrelsens bio-ordninger en central rolle, og vi håber derfor på en øget søgning til ordningerne i 2024, siger Anna de Klauman, der er vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Bio-ordninger skal hjælpe landbrugere med deres indsats

For første gang i år har landbrugere kunnet søge tilskud fra en række bio-ordninger til at støtte deres indsats for netop miljø, natur, biodiversitet og klima på deres marker. Det valgte cirka 24.000 ansøgere at gøre brug af i 2023, hvilket svare til cirka 72 procent af alle ansøgere.

Selvom antallet af ansøgninger er højt, er der dog stadig behov for indsatser på et større landbrugsareal, skriver Landbrugsstyrelsen. Der blev i 2023 søgt tilskud fra bio-ordninger til cirka 420.000 hektar, mens det samlede potentiale i den danske CAP-plan for 2023 var godt 620.000 hektar, når man ser samlet på alle bio-ordningerne.

- Vi ser lige nu på, hvordan vi kan gøre bio-ordningerne endnu mere interessante at søge i 2024, ligesom vi gør en stor indsats for at udbrede kendskabet til ordningerne. Målet er at sikre høj søgning på ordninger, der har fokus på natur, miljø, biodiversitet og klima, siger Anna de Klauman.

Landbrugsstyrelsen har lavet en hjemmeside, hvor man kan læse mere om de forskellige ordninger og holde sig opdateret om dem frem mod 2024.