Den 7. juli 2011 er et importforbud og tilbagetrækning af bukkehornsfrø samt visse frø og bønner fra Egypten trådt i kraft på grund af risiko for smitte med den farlige VTEC-bakterie.

VTEC er en diaréfremkaldende E. coli-bakterie. Den konkrete bakterie har de seneste måneder givet sygdomsudbrud i Tyskland, Frankrig og Danmark. Spirede og tørrede frø er udpeget som smittekilden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

EU-Kommissionen har gennemført en undersøgelse, og resultaterne tyder på, at partier med bukkehornsfrø fra Egypten er den mest sandsynlige årsag.

På baggrund af forsigtighedsprincippet og den alvorlige sundhedstrussel har Kommissionen vurderet, at det er nødvendigt at foretage et midlertidigt forbud mod import af frø og bønner fra Egypten. 

Plantedirektoratet har undersøgt omfanget af import af frø og spirer fra Egypten til Danmark. Danmarks import af foder fra Egypten er generelt minimal, og ifølge oplysninger fra SKAT har der ikke været import af de berørte produkter til foderbrug. Desuden er import af frø fra Egypten til udsæd ikke tilladt. Der vurderes derfor ikke at være grundlag for tilbagetrækning af produkter fra Egypten med henvisning til Kommissionsafgørelsen.