Det har gjort indtryk på fødevareminister Henrik Høegh, at der i mandags kørte et par hundrede traktorer gennem Aalborg i en demonstration mod Grøn Vækst-planerne.

- Enten har vi ikke forklaret det godt nok, eller også er det frustrationer over, at det ikke går så stærkt som i Tyskland med landbruget som energiproducent, sagde fødevareminister Henrik Høegh torsdag på et pressemøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har sagt, at vi er åbne over for alternativer til efterafgrøder hos de landmænd, hvor den optimale markplan kun omfatter vinterafgrøder. Men hos landmænd med vårsæd kan jeg ikke se, at det ikke er en fordel med efterafgrøde. Den binder kvælstof i jorden og tilfører jorden kulstof, som ellers fjernes med halmen, og som på et tidspunkt vil give problemer med jordens produktivitet, sagde Henrik Høeg.

- Men vi er nødt til at have flere data ind, inden vi kan lægge os fast på alternativer, og derfor synes jeg, landmændene skal spise brød til, sagde ministeren.

Loft på fem procent på randzoner

Med hensyn til randzoner omkring vandløbene understregede fødevareministeren, at der er et loft på maximalt fem procent af en ejendoms areal til randzoner, og at der gives kompensation.

- Jeg mener, at randzonerne er en af de mere venlige tiltag i forhold til at lave generelle ordninger, der omfatter alle hektarer. Og vi har fundet midler til at kunne yde kompensation på 2.600 kroner pr. hektar for arealer i omdrift og 1.600 kroner pr. hektar for arealer udlagt med vedvarende græs. Det, mener jeg, ikke er så dårlig en kompensation i forhold til det dækningsbidrag, landmanden ellers har på disse jorde.

- Vi har kun fundet midler til at yde kompensation for 50.000 hektar, men vi kan endnu ikke sige, om der bliver tale om seks, syv eller 10 meter bræmmer, fordi kommunerne ikke er færdige med at lave fortegnelse over de vandløb, der skal randzoner omkring. Derfor skal ingen landmænd begynde at lave randzoner, før de kan se dem opgjort på deres markkort, sagde ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De eneste vandløb, der holdes uden for randzonerne er de såkaldt grøblerender. Men hvor lange strækninger, der ellers skal med under ordningen, kendes således endnu ikke. Men er der tale om 25.000 kilometer, bliver der tale om ti meter bræmmer på hver side af vandløbet. Og fordi der maximalt kan udlægges fem procent af en landmands arealer til randzoner, kan der blive tale om, at der på den ene side af et vandløb kun skal være fem meter bræmmer og 10 meter på den anden side.

- Og det har jeg det fint med, for det er de første meter bræmmer, der er de vigtigste, sagde Henrik Høegh.